Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

FORMACIÓ

Cicle de jornades EN DIRECTE Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya | Jornada 3: ''Aigua, aliments i regadiu''

Dades de l’Acte

Nombre del curs:
 C012/2021
Seu:
 Barcelona
Àrea:
 ALTRES ACTIVITATS FORMATIVES

Organitzador

  • COMISSIÓ D'ECONOMIA AGROALIMENTÀRIA
  • COMISSIÓ D'ECONOMIA I SOSTENIBILITAT
  • COMISSIÓ D'ECONOMIA TERRITORIAL I URBANA
  • INSTITUCIÓ CATALANA D'ESTUDIS AGRARIS (ICEA)

Programa

 

Jornada en directe (online)

 

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ofereix els seus continguts online i en directe, que es podran seguir des d'on es vulgui.
Aquests actes ("Webinars" o seminaris web), són en format online. Per tramitar la inscripció serà imprescindible fer-ho a través d'aquesta pàgina, com en qualsevol acte, i un breu registre a la plataforma "ZOOM" que el Col·legi ha contractat, per poder obtenir l'enllaç de connexió.


Un cop s'hagi completat la inscripció en aquesta pàgina, l'usuari rebrà una invitació per al Registre a la plataforma ZOOM i poder obtenir així l'enllaç de connexió necessari per al seguiment en directe del Webinar.

 

Inscripcions obertes fins el dia anterior a les 23.59h.

 

 

 

 

                      ICEA

 

 

 

 

 

Data: 16 de juny de 2021

Horari: a les 18.00 hores

 

 

 

 

Presentació:

 

Sr. Jordi Sala Casarramona, president de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA)

 

Sr. Xavier Ticó Camí, economista, vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya

 

 

Ponències:

 

"Com alimentar a Catalunya en el marc del Green Deal?"

Sr. Francesc Reguant i Fosas, economista, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya

 

"Aigua, aliments i agricultura de precisió"

Sr. Joan Girona Gomis, delegat institucional de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) a Lleida i Pirineus

 

"Aspectes mediambientals en la gestió dels regadius"

Sr.Martí Boada i Juncà, doctor en Ciències Ambientals


Experiències:

 

"Agricultura de precisió a Raimat"

Sr. Joan Esteve Julià, director general del celler Raimat


"Pistatxer al Segarra-Garrigues''

Sr. Joan Fortuny Queralt, agricultural managing director a Borges Agricultural Industrial Nuts (BAIN).


"Horticultura a Cal Peretó''

Sr. Marc Solé Caballol, empresari agrícola

 

 

Modera:

Sra. Maite Sisquella Vila, coordinadora de l'Oficina del Regant.

 

 

 

 

 

Logo Jornades Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya Sobre la Jornada

 

El regadiu o gestió artificial de l'aigua per a produir aliments, neix amb la mateixa agricultura. Amb el reg zones àrides o amb pluges irregulars poden esdevenir fèrtils. Aquest és el cas de la Mediterrània on el regadiu ha esdevingut imprescindible per garantir el proveïment alimentari a una població en expansió. El regadiu esdevé alhora la millor estratègia pel desenvolupament rural, els regs històrics de la plana de Lleida així ho certifiquen. Tanmateix el regadiu modifica la distribució natural de l'aigua i exigeix unes usos determinats d'aquest recurs susceptibles de generar impactes a l'entorn natural. Per aquesta raó, cal determinar i establir els nivells adequats de l'opció regadiu articulant equilibradament necesitats i capacitats, atenent als vectors mediambientals i socioeconòmics que hi incideixen.


El canvi climàtic afectarà, sens dubte, a la disponibilitat de l'aigua. Consequentment regar amb la màxima eficiència en relació a l'aigua empleada serà essencial. En aquest sentit la tecnologia ofereix moltes possibilitats de millora vers l'obtenció dels millors resultats productius amb el minim consum d'aigua i el minim impacte a l'entorn natural. Es el que s'anomena agricultura de precisió, la qual utilitza les tecnologies més avançades per monitoritzar l'evolució dels conreus amb tècniques digitals de inteligència artificial. En sentit invers el regadiu juga un paper remarcable contra el canvi climàtic. Certament, el regadiu multiplica la producció i, per aquest fet, evita el recurs a noves terres per obtenir els mateixos resultats productius, evita així desforestació i redueix el recurs a importacions alimentàries. En consequència redueix les emissions en gasos efecte hivernacle.

 

 

 

Amb la col·laboració de:

 

Col·legi d'Enginyers Agrònoms Barcelona, Capital Munidial de l'Alimentació Sostenible 2021INNO4AGRO IRTAOficina del Regant del DARPParc Científic Tecnològic Agroalimentari de Lleida

 

 

 

 

 


SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA