Programa
Jornada en directe (online)
El Col·legi d'Economistes de Catalunya ofereix els seus continguts online i en directe, que es podran seguir des d'on es vulgui.
Aquests actes ("Webinars" o seminaris web), són en format online. Per tramitar la inscripció serà imprescindible fer-ho a través d'aquesta pàgina, com en qualsevol acte, i un breu registre a la plataforma "ZOOM" que el Col·legi ha contractat, per poder obtenir l'enllaç de connexió.
Un cop s'hagi completat la inscripció en aquesta pàgina, l'usuari rebrà una invitació per al Registre a la plataforma ZOOM i poder obtenir així l'enllaç de connexió necessari per al seguiment en directe del Webinar.
Inscripcions obertes fins el dia anterior a les 23.59h.

Data: 16 de juny de 2021
Horari: a les 18.00 hores
Presentació:
Sr. Jordi Sala Casarramona, president de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA)
Sr. Xavier Ticó Camí, economista, vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya
Ponències:
"Com alimentar a Catalunya en el marc del Green Deal?"
Sr. Francesc Reguant i Fosas, economista, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya
"Aigua, aliments i agricultura de precisió"
Sr. Joan Girona Gomis, delegat institucional de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) a Lleida i Pirineus
"Aspectes mediambientals en la gestió dels regadius"
Sr.Martí Boada i Juncà, doctor en Ciències Ambientals
Experiències:
"Agricultura de precisió a Raimat"
Sr. Joan Esteve Julià, director general del celler Raimat
"Pistatxer al Segarra-Garrigues''
Sr. Joan Fortuny Queralt, agricultural managing director a Borges Agricultural Industrial Nuts (BAIN).
"Horticultura a Cal Peretó''
Sr. Marc Solé Caballol, empresari agrícola
Modera:
Sra. Maite Sisquella Vila, coordinadora de l'Oficina del Regant.
Sobre la Jornada
El regadiu o gestió artificial de l'aigua per a produir aliments, neix amb la mateixa agricultura. Amb el reg zones àrides o amb pluges irregulars poden esdevenir fèrtils. Aquest és el cas de la Mediterrània on el regadiu ha esdevingut imprescindible per garantir el proveïment alimentari a una població en expansió. El regadiu esdevé alhora la millor estratègia pel desenvolupament rural, els regs històrics de la plana de Lleida així ho certifiquen. Tanmateix el regadiu modifica la distribució natural de l'aigua i exigeix unes usos determinats d'aquest recurs susceptibles de generar impactes a l'entorn natural. Per aquesta raó, cal determinar i establir els nivells adequats de l'opció regadiu articulant equilibradament necesitats i capacitats, atenent als vectors mediambientals i socioeconòmics que hi incideixen.
El canvi climàtic afectarà, sens dubte, a la disponibilitat de l'aigua. Consequentment regar amb la màxima eficiència en relació a l'aigua empleada serà essencial. En aquest sentit la tecnologia ofereix moltes possibilitats de millora vers l'obtenció dels millors resultats productius amb el minim consum d'aigua i el minim impacte a l'entorn natural. Es el que s'anomena agricultura de precisió, la qual utilitza les tecnologies més avançades per monitoritzar l'evolució dels conreus amb tècniques digitals de inteligència artificial. En sentit invers el regadiu juga un paper remarcable contra el canvi climàtic. Certament, el regadiu multiplica la producció i, per aquest fet, evita el recurs a noves terres per obtenir els mateixos resultats productius, evita així desforestació i redueix el recurs a importacions alimentàries. En consequència redueix les emissions en gasos efecte hivernacle.
Amb la col·laboració de:



