Programa
Presentació Dinar-Col·loqui: Abelles en perill?
Fa uns anys els mitjans de comunicació s'han fet ressò d'una colla de problemes que impacten sobre les abelles i l'apicultura. Mortalitats massives, pol·linització amenaçada, produccions a la baixa a causa de les sequeres, mels adulterades, etc.
En el dinar col·loqui s'abordaran quatre eixos principals per donar llum a certs interrogants que se'ns plantegen en aquest context de globalització de productes alimentaris.
. 1) Mortalitats elevades: És un fet que des de fa uns anys a nivell mundial i local hi ha uns nivells de baixes/any que poden provocar un col·lapse de l'activitat apícola.
. 2) Canvi climàtic: Com afecta a l'apicultura, les sequeres, està amenaçada la producció de mel? Són viables econòmicament les explotacions apícoles com les coneixem avui dia amb produccions en baixada?
. 3) Noves tecnologies: Han arribat a l'apicultura? Hi ha recorregut per millorar el maneig o controlar adequadament el paràsit Varroa?
. 4) L'apicultura actual: Cada cop és més depenent de l'alimentació artificial que es dona a les abelles? Quin grau de dependència hi ha respecte als medicaments veterinaris?
En el decurs del dinar-col·loqui s'aniran tractant aquests temes i els que puguin anar sorgint i també incidirem sobre la sostenibilitat de l'apicultura en el futur.
Col·loqui:
Abans del dinar, el ponent farà la seva exposició i després els assistents formularan les seves preguntes i aportacions.
Destinataris:
Qualsevol persona interessada en l'alimentació, en especial en l'apicultura i la seva repercussió en la salut i la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social.
Data: dimecres, 2 d'octubre de 2024
Horari: de 14:00 a 16:00 hores
Lloc: Restaurant Semproniana (C/Rosselló, 148 - Barcelona)
Preu: 25,00 €
Pagament: El preu del dinar s'ha d'abonar en efectiu a l'organitzador, a l'arribada al restaurant.
Nota important: Si alguna persona inscrita no pot assistir a l'acte preguem que ho comuniqui al correu de comissions del Col·legi d'Economistes de Catalunya: comissions@coleconomistes.cat, telèfon 934161604 (ext. 42025/42004)
Presentació:
Sr. Antoni Garcia Gabarra, economista. Membre de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col-legi d'Economistes de Catalunya (Àrea de Qualitat i Seguretat Alimentàries). Consultor en Regulació Alimentària.
Ponent:
Sr. Jaume Cambra Sánchez, professor jubilat de la Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona i Apicultor Ecològic.
Moderació i cloenda:
Sr. Eduard Arruga Valeri, economista, membre de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya (Àrea de Malbaratament i Solidaritat Alimentàries). Entre 2014 i 2017, President del Banc d'Aliments de Barcelona i Director a la Federació Europea de Bancs dels Aliments.
Aforament limitat (18 pax.)