Programa
Data: 7 d'octubre de 2024
Horari: 18.00 hores
Lloc: Col·legi d'Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia, 32 - Barcelona)
INTRODUCCIÓ
El canvi climàtic té impactes físics i, per tant, conseqüències econòmiques. Els esdeveniments climatològics extrems són més freqüents i més violents. S´estima que les asseguradores porten cinc anys seguits en què han de cobrir danys superiors al llindar dels 100.000 milions de dòlars a causa del clima. El turbulent cicle meteorològic afecta el cicle econòmic del sector. Aquesta nova normalitat està afectant profundament al sector assegurador, així com a un ampli nombre d'altres sectors econòmics.
Els efectes derivats del canvi climàtic estan provocant un augment en la freqüència i la severitat de les catàstrofes naturals. L'any 2021 les pèrdues econòmiques globals atribuïbles a catàstrofes naturals van superar els 270.000 milions de dòlars. Tot i això, només el 40% d'aquestes pèrdues estaven cobertes per assegurances, posant en perill empreses i llars. Aquesta bretxa significa no només assumir primes més altes, sinó, també, enfrontar-se a pèrdues de producció i costos de béns no assegurats.
Segons "Insurance 2025 and beyond", els riscos associats al canvi climàtic podrien generar primes per valor de 183.000 milions de dòlars per al sector assegurador a nivell mundial el 2040. Principalment, aquestes assegurances protegiran llars i propietats contra inundacions, terratrèmols i altres catàstrofes naturals.
El repte actual radica en la necessitat d'integrar els riscos climàtics en els productes asseguradors. Aquesta adaptació és essencial, ja que els esdeveniments climàtics extrems poden afectar negativament el crèdit, la reputació, les operacions i els mercats. Tant asseguradores com bancs han de fer front a aquesta nova realitat, ajustant-se els impactes potencials als seus models de negoci.
L'Associació Internacional de Supervisors d'Assegurances alerta que més del 35% dels actius d'inversió de les asseguradores estan exposats als riscos climàtics. Aquesta exposició doble, tant en els riscos que subscriuen com en els actius en els quals inverteixen, fa evident la necessitat d'una protecció més àmplia i un enfocament col·lectiu.
La sessió permetrà una conversa amb experts del món assegurador, del món financer i amb empreses de diferents sectors. Aprendrem sobre com estan enfrontant els reptes i oportunitats del canvi climàtic, les estratègies que estan adoptant i com podem assegurar un futur econòmic més segur per a tots.
18:00h - Benvinguda:
Sr. Anton Gasol Magriñà - Exdegà i Conseller de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
Sr. Antoni López López - Vicepresident de la Junta de Govern del Col·legi d'Actuaris de Catalunya i CEO de Mutual Mèdica.
18:05h - Introducció:
Sra. Clara Armengol Vivas - Membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Actuaris de Catalunya i directora de Sostenibilitat de Sabadell Assegurances
18:15h - Taula Rodona: "Impactes físics del canvi climàtic. Riscos financers i riscos per a les assegurances"
Sr. Emilio Vicente Molero - Director Gestió de Riscos i Reassegurança de MGS
Sra. Patricia Busto - Directora de Negoci Sostenible de Banc Sabadell
Sr. Bernardo Monclús López - CFO Idilia Foods
Sr. Sergi Saurí Marchan - Director del CENIT i Professor de la UPC
19:30h - Debat
Modera: Sra. Ana Garcia Molina - Presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibililtat del Col·legi d'Economistes de Catalunya
20:00h - Cloenda
Sr. José Luis Morales - Membre de la Comissió d'Economia i Sostenibililtat del Col·legi d'Economistes de Catalunya
Acte organitzat amb col·laboració del:
Auditori del Col·legi d'Economistes de Catalunya
Inscripcions obertes fins el dia anterior a les 23:59h.