Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Formació ROAC

SEU DE TARRAGONA: WEBINAR: Economistes i auditors davant les operacions societàries més freqüents en les PIMES

Dades de la Formació

Nombre del curs:
 Y092/2024
Seu:
 Tarragona
Àrea:
 COMPTABILITAT

Programa

.

 

 

FORMACIÓ HOMOLOGADA:

- Auditors de Comptes (ICAC): 8 hores de Comptabilitat

- Experts Comptables acreditats (RECC): 8 hores

 

 

FORMACIÓ ONLINE (EN DIRECTE):
Aquesta formació es farà a través de la plataforma Zoom del Col·legi en les dates i horari indicats. Per tramitar la inscripció és imprescindible fer-ho a través d'aquesta pàgina.
Un cop s'hagi completat la inscripció i abonat l'import, l'usuari rebrà una invitació per al registre a la plataforma ZOOM i poder obtenir així l'enllaç de connexió necessari per al seguiment en directe del curs.

 

 

 

 

DATA: 16 d'octubre de 2024

 

 

 

HORARI: de 9.30 a 14.00 i de 15.30 a 19.00 hores

 

 

 

 

PREU COL·LEGIAT: 160€

PREU NO COL·LEGIAT: 220€

 

 

 

PROFESSOR:

 

Sr. Juan Luis Domínguez, economista i auditor de comptes. Professor titular d'Economia Financera i comptabilitat de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

PRESENTACIÓ:

 

En les activitats quotidianes d'un despatx, cada vegada amb més freqüència, en les pimes els clients es plantegen operacions societàries que l'economista i l'auditor ha d'analitzar i delimitar les seves conseqüències, amb la finalitat d'aconseguir una encertada comprensió d'aquestes, obtenir evidències i veure el posterior abast sobre la seva opinió/assessorament professional, etc.

El llistat d'operacions mercantils que succeeixen en les pimes és ampli, i les casuístiques són molt diverses. L'actuació de l'economista resulta essencial per a analitzar les opcions de què disposa l'empresa per a executar el seu objectiu i els efectes finals que tindran.

 

Així, cal qüestionar-se com afrontar la separació d'un soci?, Com traslladar determinat actiu o negoci des del balanç de la societat al balanç del soci, o al revés?, Per què el capital mercantil pot no coincidir amb el capital comptable?, Quina aplicació del resultat pot ser més convenient?,Si/no compensar resultats negatius, quina contrapartida aconsellar?, Què proposar per a reduir l'endeutament i enrobustir el patrimoni net?, Per què uns certs dividends no són ingressos per al soci o són despesa per a la societat? Què es pot fer amb l'autocartera?, Com afecta als comptes anuals una fusió/escissió intragrupo?...etc.

 

En aquest seminari es comenten i s'estudien a nivell comptable les operacions societàries més habituals en les PIMES, detallant el seu tractament diferenciat en funció de la forma jurídica (SL i SA).


 

 

 

OBJECTIUS:

 

- Facilitar l'elaboració d'informes pericials sobre aquestes operacions.

-Conèixer la problemàtica comptable de les operacions amb el capital social, les reserves i els resultats de l'empresa.

-Comprendre les repercussions comptables de les alternatives d'actuació que a vegades ofereix la regulació mercantil.

-Conèixer el posterior impacte sobre els comptes anuals i sobre altres decisions posteriors en l'empresa.

-Aprendre a analitzar i interpretar les raons que poden haver-hi després d'aquestes operacions.

-Analitzar les repercussions posteriors sobre l'opinió d'auditoria.

 

 

 

METODOLOGIA:

 

Aquest curs es planteja en termes eminentment pràctics i amb un caràcter molt aplicat, amb el desenvolupament de casos que es resoldran mentre s'exposen les nocions i els procediments d'actuació que cal observar.

Tenint en compte que més del 95% de les empreses constituïdes adopten la modalitat de Societats Limitades, es dedicarà un especial èmfasi a aquest tipus societari, i la seva comparació amb la Societat Anònima.

Es comentaran també temes d'actualitat en relació amb recents i conegudes operacions societàries.

Igualment, totes les operacions societàries són analitzades tant des de la perspectiva de l'empresa que les executa, com des de l'enfocament que correspon als socis o tercers afectats per aquesta operació.


 

 

PROGRAMA:

 

1. Patrimoni net, capital comptable i capital mercantil. Constitució de societats: diferents sistemes de fundació, les aportacions no dineràries, situacions transitòries de finançament, tipus d'accions i participacions socials, prestacions accessòries, diferenciació entre patrimoni i passiu financer, les altres aportacions de socis, etc.

 

2. Els augments de capital social i les aportacions de socis: causes, contrapartides dineràries, compensació de crèdits, capitalització de reserves, aportacions patrimonials, avantatges de cada modalitat existent, etc. Impacte en el soci.

 

3. Les reduccions del capital social: motius, diferents modalitats, restitució d'aportacions, dotació de reserves, supressió de pèrdues, oposició de creditors, implicacions sobre la societat, operacions acordió, etc. Impacte en el soci.

 

4. Els negocis amb les autocarteres: adquisició, alienació, amortització, dació en pagament, impacte sobre els socis i la societat, contrapartides no monetàries, etc.

 

5. L'aplicació del resultat: distribució de reserves, remuneració d'administradors, alternatives per a la compensació de les pèrdues, limitacions legals, repercussions sobre el patrimoni, diferents tipus de reserves (legals, fiscals...), dividends que no són ingressos i redueixen el cost, dividends encoberts, dividends en espècie, etc. Impacte en el soci.

 

6. Repàs de les operacions de transformació, fusió i escissió, cessió global de l'actiu i passiu, trasllat internacional del domicili, etc: operacions entre empreses del grup i entre empreses no vinculades.




SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA