Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC tanca un cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci abordant l’extensió de la vida útil dels productes [VIDEO]

Notícies

24 nov 2021

La Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC tanca un cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci abordant l’extensió de la vida útil dels productes [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha organitzat, en col·laboració amb l'Observatori de Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Pimec i Foment del Treball, un cicle de jornades virtuals sobre economia circular i models de negoci amb l'objectiu de donar a conèixer al col·lectiu d'empreses i economistes professionals les bones pràctiques i experiències de les empreses que han fet transformacions com a model de negoci dins de l'economia circular. També els reptes i oportunitats que comporta l'actual i futur escenari productiu circular.


La primera jornada del cicle va abordar la servitització i les plataformes compartides, mentre que la segona va posar el focus en la recuperació de residus i la simbiosi industrial.


La tercera i última jornada del cicle s'ha centrat en abordar l'extensió de la vida útil dels productes, la qual permet intensificar l'ús dels recursos naturals reduint els impactes ambientals i climàtics i contribuint a complir amb els objectius ambientals, climàtics i d'economia circular de la Unió Europea (UE).


La vicedegana del Col·legi d'Economistes de Catalunya Àngels Fitó ha donat la benvinguda a la jornada destacant que "els i les professionals de l'economia i l'empresa hem d'assumir el repte medi ambiental amb una actitud proactiva a nivell de formació, de connexió amb d'altres disciplines i d'innovació".


A continuació, la presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya Ana García ha recordat que "en els tres seminaris del cicle d'economia circular s'ha emfatitzat la disrupció de la cadena de valor mundial durant la pandèmia i s'ha posat de manifest la vulnerabilitat per la dependència de les matèries primes". En aquest sentit ha apuntat que "els nous models de negoci ens permeten utilitzar els materials de forma més sostenible i contribueixen a la creació d'una economia circular que augmenta l'eficiència dels recursos i la reducció de les emissions de CO2". En relació a la qüestió central del tercer seminari, l'extensió de la vida útil dels productes, Ana García ha subratllat que "el potencial significatiu per a augmentar la vida útil dels productes es pot fer mitjançant la reutilització, la reparació o la remanufactura".


La jornada ha comptat amb una intervenció inicial del doctor en Enginyeria Química, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i assessor científic de Sostenipra Joan Rieradevall. També amb una taula rodona, moderada per l'economista membre de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del CEC Mar Isla, amb dues empreses d'èxit relacionades amb l'extensió de la vida útil dels procutes: IBERITAL i CyG It Sustainable Tech.


Els diferents participants a la jornada han destacat que la reutilització, la reparació o la remanufactura per estendre la vida d'un producte no són models nous sinó models que han entrat en desús a mesura que els processos industrials han anat generant productes amb materials verges cada cop més econòmics en comparació als antics que quedaven tecnològicament obsolets i sense possibilitats d'actualització o que requerien la intervenció de mà d'obra a preus no competitius.


També han coincidit en apuntar que molts materials naturals, essencials per a la nostra economia, mostren ja signes evidents d'escassetat i, afegits a la seva localització geogràfica, augmenten la nostra vulnerabilitat i dependència. En aquest sentit, re-usar, reparar o remanufacturar pot significar menys energia, aigua i especialment menys matèries primeres que la creació d'un producte nou. També molt probablement, més mà d'obra i més ocupació.


La cloenda d'aquest tercer i últim seminari del cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci ha anat a càrrec de la secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya Anna Barnadas. Barnadas ha agraït la col·laboració del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) en la difusió de l'economia circular i en aquest sentit ha recordat el 'Baròmetre d'economia circular de l'empresa catalana 2020' en què el CEC va participar juntament amb la mateixa Generalitat de Catalunya, Foment del Treball Nacional, PIMEC i la Càtedra d'Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus Mataró-Maresme per valorar el grau de coneixement i implementació de l'economia circular en el conjunt de les empreses de Catalunya.


La secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha destacat que "com a govern apostem estratègicament per l'economia circular" i ha explicat que "estem treballant en una nova llei de recuperació de residus".

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA