Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya destaca la resiliència de l’empresa catalana malgrat les incerteses econòmiques

Notícies

13 jul 2022

La Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya destaca la resiliència de l’empresa catalana malgrat les incerteses econòmiques

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Grup de Conjuntura de la Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha ofert una roda de premsa per valorar la situació actual de l'economia catalana des de diverses perspectives. Els economistes Modest Guinjoan, Albert Carreras i Jordi Goula han analitzat el context econòmic actual en base a dades referents a la demanda i el consum, la producció i el sector públic.


Modest Guinjoan ha iniciat la roda de premsa apuntant a 4 grans eixos que han determinat l'evolució de l'economia catalana. En primer lloc la pandèmia, la qual ha afectat el consum, la producció i la intervenció de l'estat en l'economia i encara arrosseguem les conseqüències. El segon aspecte determinant de la situació actual és la crisi de subministraments de l'any 2021 tant de matèries primeres com del sector energètic i de productes semielaborats. El tercer eix que ha marcat l'anàlisi de la conjuntura actual és la situació de guerra a Ucraïna, que afectat addicionalment al sector de l'energia i ha generat una crisi de matèries primeres alimentàries. I el quart vector és la crisi climàtica que és omnipresent i que determina algunes de les actuacions de la Comissió Europea a l'hora de corregir-ho.


Per la seva banda, Jordi Goula ha abordat les dades macroeconòmiques actuals i ha destacat que les previsions de creixement del PIB són "molt difícils de fer" per les "moltes incerteses que marquen el context econòmic com són la guerra a Ucraïna, les tendències inflacionistes i l'efecte de l'augment dels tipus d'interès". En relació a l'evolució de l'IPC, ha alertat d'un "ensurt" en la dada del proper mes de juliol per la comparativa amb el mateix mes de l'any passat, quan la dada va ser del -0,8%. També ha repassat d'altres dades en consum, turisme i habitatge, apuntant que "les tensions inflacionistes ja han generat que no es donin creixements significatius menys el sector turístic i d'oci, el qual arrossega la resta de l'economia".


A continuació, Modest Guinjoan ha repassat l'estat de l'activitat empresarial, remarcant "el protagonisme del sector serveis i especialment de l'oci, el turisme i la restauració, els quals estan sent motrius de la resta d'activitats i que presenten unes perspectives molt bones".
També ha subratllat que, malgrat tot, "l'índex de confiança empresarial a Catalunya és molt positiu, situant-se en el 20,7% en l'acumulat de l'any". Modest Guinjoan ha afegit que "l'exportació també està tenint un bon comportament aparent, creixent a Catalunya un 13,3% en el que portem d'any, molt probablement influït per la paritat de l'euro amb el dòlar.


En relació als preus industrials, Modest Guinjoan ha apuntat a un "augment molt rellevant per la tònica inflacionista en la qual estem instal·lats, ja que les empreses han anat traslladant els seus increments de costos en els preus". D'altra banda, ha assegurat que "amb nivells d'inflació de 2 dígits el més probable és que els creixements salarials es disparin".


Pel que fa a moviments societaris i procediments concursals, Modest Guinjoan ha explicat que la creació de societats segueix en signe positiu i que, malgrat el final de la moratòria concursal, aquesta primera setmana de juliol no s'ha donat l'allau de procediments concursals que s'havia previst. "Segurament moltes empreses estan a l'espera de l'aprovació de la llei de reforma concursal en tràmit", ha afegit. En relació al retorn dels préstecs ICO, Modest Guinjoan ha afirmat que "l'estoc de crèdit concedit va ser amb tipus d'interès zero, per la qual cosa el retorn dels crèdits pot ser assimilable".


"Vist el comportament de l'activitat empresarial, creiem que la capacitat resiliència de l'economia catalana és considerable", ha assegurat Guinjoan, el qual ha afegit que "la nostra impressió és que no hi haurà cap catàstrofe".


En relació al sector públic, Albert Carreras ha comentat que "l'any 2022 els ingressos i despeses extraordinaris dels anys 2020 i 2021 ja s'han començat a desinflar". D'altra banda ha destacat que "els grans impostos estatals són molt sensibles a la inflació i estan recaptant molt més". En aquest sentit ha concretat que, de gener a maig del 2022, "el Ministeri d'Hisenda ha recaptat per IRPF un 25,0% més que el mateix període de l'any anterior, un 106,1% més per Impost de Societats i per IVA un 37,7%". "L'Estat treu profit recaptatori immediat dels increments de preus i de beneficis", ha assegurat Carreras, el qual ha afegit que "això compensa àmpliament les majors despeses públiques estatals dels darrers mesos i mostra que les rebaixes fiscals han estat completament absorbides". Carreras ha apuntat que "la ràtio Deute públic/PIB baixarà automàticament pel fort increment del PIB nominal".


Albert Carreras ha assegurat que "s'allunya la perspectiva de consolidació fiscal" i això explica "les mesures anunciades ahir per part del president del govern espanyol per fer front a les conseqüències de la inflació, les quals són filles d'aquesta relativa abundància de recursos públics". Carreras ha alertat però que la Generalitat i la resta de comunitats autònomes no rebran l'impacte positiu fins la liquidació del model de finançament del 2022, que es produirà el juliol del 2024". "Hi ha una forta redistribució dels guanys de la inflació que passen a ser guanys del sector estat i que passarien a ser una futura pèrdua del sector Generalitat pel fet que els fons es cobraran dos anys després i estaran previsiblement depreciats per dos anys d'alta inflació", ha conclòs.


Albert Carreras també ha alertat que "la mesura de la bonificació del 100% del preu dels bitllets de Rodalies es decideix des del govern central però afecta directament a la Generalitat de Catalunya, que és qui haurà d'assumir la gestió d'aquesta decisió".


Consultat per si les mesures anunciades per part del govern espanyol es poden emmarcar en una economia de guerra, Albert Carreras ha opinat que "mentre no hi hagi un impacte de racionament a les llars, que no és el cas, no es pot parlar d'economia de guerra". Tant Albert Carreras com Modest Guinjoan i Jordi Goula han coincidit que "serà necessari veure la lletra petita de les mesures per poder-les valorar amb propietat".


[+] veure nota de premsa

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA