Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La recuperació de residus i la simbiosi industrial centren el segon seminari del cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC [VIDEO]

Notícies

29 oct 2021

La recuperació de residus i la simbiosi industrial centren el segon seminari del cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya organitza, en col·laboració amb l'Observatori de Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Pimec i Foment del Treball, un cicle de jornades virtuals sobre economia circular i models de negoci. L'objectiu és donar a conèixer al col-lectiu d'empreses i economistes professionals les bones pràctiques i experiències de les empreses que han fet transformacions com a model de negoci dins de l'economia circular. També els reptes i oportunitats que comporta l'actual i futur escenari productiu circular.


La presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del CEC Ana Garcia van donar la benvinguda a la segona jornada del cicle centrada en la recuperació de residus i la simbiosi industrial, el procés pel qual els residus o subproductes tornen a reintroduir-se en la cadena de producció com a matèries primeres, dins el mateix sector o en un altre.


A la jornada es va destacar que l'aplicació del concepte de recuperació de residus, o més concretament el de simbiosi industrial, permet utilitzar els materials de forma més sostenible i contribueix a la creació d'una economia circular, objectiu de l'European Green Deal i que permetrà augmentar la competitivitat econòmica d´Europa, la sostenibilitat, i l'eficiència dels recursos contribuint a la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Així es crea una xarxa interconnectada que s'esforça per imitar el funcionament dels sistemes ecològics, dins dels quals l'energia i els materials es mouen contínuament sense que es produeixin residus. Aquest procés serveix per reduir la petjada mediambiental de les indústries implicades, l'ús de matèries primeres verges i la necessitat d'eliminar els residus en els abocadors. També permet crear valor a partir de materials que, d'una altra manera, es rebutjarien, per la qual cosa els materials continuen sent econòmicament valuosos durant més temps que en els sistemes industrials tradicionals.


El director general del Consorci de Tractament de Residus del Maresme Carles Salesa va introduir la qüestió, que posteriorment es va abordar en una taula rodona amb tres empreses de diferents sectors que aposten per la recuperació de residus o la simbiosi industrial: CANUSSA, Símbiosy i la Fundació de Restaurants Sostenibles.


La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Jaume Puig, president de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC, que va apuntar a "un canvi cultural i de paradigma evident en el model de consum" i va demanar "no confondre els models de negoci basats en el reciclatge que els models de negoci basats en l'economia circular".


La tercera i última jornada del cicle de jornades virtuals sobre economia circular i models de negoci tindrà lloc el 23 de novembre i portarà per títol "Extensió de vida útil: reparabilitat i remanufactura".

 

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA