Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d’Economistes de Catalunya organitza un acte per presentar el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i valorar-lo de la mà dels agents socials [VIDEO]

Notícies

2 feb 2023

El Col·legi d’Economistes de Catalunya organitza un acte per presentar el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i valorar-lo de la mà dels agents socials [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha organitzat un acte per presentar el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i valorar-lo amb representants dels agents socials.


El degà del CEC Carles Puig de Travy ha donat la benvinguda als assistents recordant que "el Col·legi ha participat en aquest pacte fent-hi contribucions, propostes i comentaris principalment per part de l'exdegà d'Anton Gasol". També ha volgut subratllar que "la col·laboració del Col·legi també es va donar en l'anterior pacte i amb iniciatives com la plataforma Més indústria que l'any 2012 va ser la primera pedra de l'actual pacte". Carles Puig de Travy ha afirmat que "la indústria és un element clau per al desenvolupament i el creixement econòmic" i ha assegurat que "Catalunya és indústria" i que "més indústria és sinònim de menor desigualtat i major prosperitat". En aquest sentit, Puig de Travy ha apostat per "reconvertir, transformar i fer créixer la indústria". També ha apuntat que "la indústria afavoreix el valor compartit, la creació d'ocupació de qualitat i la innovació".


A continuació, el director general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya Oriol Alcoba ha explicat les mesures i inversions contemplades en el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025 signat el setembre del 2022. Oriol Alcoba ha assegurat que el PNI vol ser "un full de ruta de país" i ha detallat les grans línies de les 152 actuacions que s'estructuren al voltant de cinc grans àmbits: Sostenibilitat, energia i economia circular; Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització; Ocupació de qualitat, condicions de treball i formació de les persones treballadores a la indústria; Infraestructures i sòl industrial; i Finançament i dimensió empresarial.


El director general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya ha contextualitzat el PNI en el marc de les polítiques industrials a nivell internacional. També ha destacat que el PNI preveu més de 3.270 milions d'euros, "una xifra que suposa un increment del 77,3% respecte el PNI del 2017-2020", i que té com a l'objectiu rellançar i transformar el model industrial del país en línia amb l'estratègia Catalonia Next Generation, el pla CORECO, la Nova Estratègia Industrial de la Comissió Europea i l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l'ONU.


Oriol Alcoba ha conclòs subratllant que l'objectiu del PNI és aconseguir "inversió estrangera rellevant que genera ocupació i tracció de la cadena de valor local, inversió d'empreses locals que adapten els seus models de negoci a nous paradigmes i processos de reindustrialització quan una empresa anuncia que tanca".


Seguidament, el president de la Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya Josep Reyner ha moderat una taula rodona de valoració del PNI per part dels agents socials de la mà del secretari general adjunt de Foment de Treball Nacional Salvador Guillermo, el responsable d'Estudis i Polítiques Sectorials de PIMEC Moisés Bonal i el responsable de Política Sectorial en la Secretaria d'Acció Sindical i Transicions Justes de CCOO de Catalunya Salvador Clarós.


Salvador Guillermo ha celebrat l'acord per als pressupostos del 2023 i ha destacat que en el primer punt de l'acord es determina que es garantirà la totalitat dels imports consignats al PNI. El secretari general adjunt de Foment de Treball Nacional ha afegit que "els agents econòmics i socials ens trobem còmodes en aquesta nova política l'ordena, convenç, lidera i suma". Finalment ha apuntat que "l'economia i la prosperitat depèn de tenir una indústria competitiva i que rendiments passats no asseguren rendiments futurs".


El responsable d'Estudis i Polítiques Sectorials de PIMEC Moisés Bonal ha afirmat que "el repte és que en els propers anys en èpoques expansives aconseguim guanyar ocupació mantenint productivitat, i en aquest sentit el PNI és essencial". També ha subratllat que "el PNI posa especial èmfasi en les petites i mitjanes empreses" i ha afegit que "en totes les mesures que comporten ajuts a les empreses via finançament o subvencions hi ha una reserva d'un 60% per a les pimes, la qual cosa hauria de fomentar el seu creixement".


El responsable de Política Sectorial en la Secretaria d'Acció Sindical i Transicions Justes de CCOO de Catalunya Salvador Clarós ha volgut posar en valor que "el PNI fixa que digitalització, el canvi de model energètic i l'economia circular són claus per transformar el model actual". Clarós ha repassat els elements que no van funcionar en l'anterior pacte nacional per la indústria de l'any 2017 com són convertir l'ICAE en l'agència d'energia de Catalunya, transformar l'agència de residus en una agència de recursos per gestionar l'economia circular, així com ordenar el sòl d'activitat econòmica o respondre a les noves necessitats del sector de l'automoció". En relació al PNI 2022-2025, Clarós ha admès que els hauria agradat "més pressupost i més termini" però tot i així ha assegurat que és "un bon pacte i més madur que el que teníem abans".

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA