El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, participa en la presentació de la Revista Econòmica de Catalunya 88, "Canvis demogràfics i economia catalana"
Notícies del Col·legi
El Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) va presentar el dimarts 7 de novembre el número 88 de la Revista Econòmica de Catalunya (REC), que porta per títol Canvi demogràfic i economia catalana i que publica el mateix Col·legi. L'acte va ser presidit pel conseller de Drets Socials del Govern de la Generalitat, Carles Campuzano, protagonista de l'entrevista del monogràfic.
La REC 88 té com a objectiu posar sobre la taula un dels reptes de futur més importants al qual s'enfronta Catalunya com a societat i economia. El canvi demogràfic té conseqüències en el model productiu, el finançament públic i privat, la sostenibilitat de les pensions, el sistema de salut, l'educació, l'estructura de l'estat del benestar, les polítiques públiques dissenyades per donar suport als dependents i jubilats, etc. És un tema estructural i transversal en moltes de les decisions que s'han de prendre i, en molts casos, la raó principal per la qual l'estructura econòmica i social de Catalunya necessita reinventar-se, tant en l'àmbit públic com en el privat.
El conseller de Drets Socials va manifestar durant l'acte que "la magnitud del desafiament del canvi demogràfic ha de ser central en el debat col·lectiu de la societat catalana". Campuzano va explicar que mentre l'envelliment de la població obliga a invertir cada cop més en polítiques socials destinades a les persones grans, el nivell d'inversió en polítiques orientades als joves i a les famílies estan en percentatges inferiors al dels estats del nostre entorn. "O hi ha una mobilització política a favor de les inversions en els joves, una mobilització social i política forta, o la dinàmica i la inèrcia ens portarà a que els marges fiscals que puguem tenir vagin destinats principalment a les polítiques de l'envelliment", va insistir.
D'altra banda, el conseller va afirmar que "la darrera reforma de pensions ha estat una oportunitat perduda. Està ben orientada per protegir els actuals pensionistes, però no pren cap mesura segura que tendeixi a esmorteir el creixement de la despesa en pensions. La única mesura que introdueix la darrera reforma de pensions que amortigua el creixement de la despesa són els incentius a treballar més enllà de l'edat de jubilació".
El director de la revista, Guillem López-Casasnovas, catedràtic d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra i col·legiat de Mèrit al CEC, va reflexionar sobre els "estralls" del canvi demogràfic: què fan les empreses i el Govern per apaivagar els efectes del'envelliment i la baixa natalitat en la productivitat i quina és l'aportació real de la immigració a aquest problema. Des del punt de vista del capital humà, va plantejar "quin sentit té una economia que força a la jubilació, perquè els talls fiscals que fa dona molt poc incentiu a seguir treballant", mentre que "l'equilibri intergeneracional on la política pública s'ocupava de la gent gran i els mercats premiaven la major productivitat, preparació, intel·ligència de la gent jove ja no és així".
A l'acte també van participar el degà del CEC, Carlos Puig de Travy, i Judit Vall, economista, investigadora de l'Institut d'Economia de Barcelona i CRES-UPF i secretària del Consell de Redacció de la REC.