Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d’Economistes de Catalunya demana l’assoliment d’un pacte de rendes efectiu per fer front a les tensions inflacionistes

Notícies

29 jul 2022

El Col·legi d’Economistes de Catalunya demana l’assoliment d’un pacte de rendes efectiu per fer front a les tensions inflacionistes

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Col·legi d'Economistes de Catalunya manifesta la seva preocupació pel comportament inflacionari que continua mostrant la inflació a Espanya i a Catalunya. L'indicador avançat de l'índex de preus al consum (IPC) corresponent al mes de juliol reflecteix un increment anual d'un 10,8%, sis dècimes per sobre del mes de juny i percentatge més elevat des del 1984, situant l'acumulat des de gener en prop del 7%.


Tot i que els preus dels carburants registren un descens, és significativa la pujada dels aliments i begudes no alcohòliques, com a bona mostra que les tensions van més enllà dels apartats energètics i tenen una arrel més profunda (disrupció de les cadenes de subministrament, augment de preus de les primeres matèries i components, ...), cosa que està tenint un fort impacte en la cistella de la compra familiar. Per la seva part, la taxa anual avançada de la inflació subjacent creix el juliol un 6,1%, sis dècimes més que el mes anterior i la més alta des de principi del 1993. Tal i com subratlla el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy, "als economistes ens preocupen notablement dos temes. D'una banda, els efectes de segona ronda de l'IPC i l'enquistament del fenomen, com sembla palesar la inflació subjacent. I de l'altra, el caràcter estructural que pugui acaba tenint el procés inflacionari en la nostra economia".


El Col·legi anticipa que les tensions inflacionàries continuaran en la segona part del 2022 i mostra la seva preocupació pels efectes de la inflació sobre l'activitat i el comportament dels diferents agents econòmics, sobretot de les famílies, així com en relació al deteriorament sobre la competitivitat internacional del conjunt de l'economia. En aquest sentit, és partidari d'un mix de polítiques que actuïn de manera proporcionada sobre la demanda i l'oferta, no deixant tot el protagonisme exclusivament en la política monetària. En aquesta línia, aposta per dedicar esforços al consens i a l'assoliment d'un pacte de rendes efectiu, a més de no oblidar l'impuls de la productivitat.


L'economia creix un 1,1% el segon trimestre
D'altra banda, el Col·legi valora positivament les dades sobre la marxa de l'economia espanyola relatives al segon trimestre de l'any, que palesen un augment anual del PIB d'un 6,3% i una pujada d'un 1,1% respecte del trimestre anterior. En termes interanuals, destaca el dinamisme del consum privat i de la formació bruta de capital, sobretot de la inversió en maquinària i equipament, així com la contribució positiva de la demanda externa, amb una pujada superior de les exportacions que de les importacions.

 

No obstant això, l'evolució trimestral de les magnituds denota una caiguda de la inversió en maquinària i equipament i un millor comportament de les compres que de les vendes amb l'exterior, cosa que, segons el degà del CEC Carles Puig de Travy, "pot estar anticipant una moderació en el cicle econòmic per a la segona meitat de l'exercici". Per sectors, s'observa que la indústria manté la seva marxa positiva, la construcció accelera el seu ritme de recuperació i que dins dels serveis destaca l'elevat dinamisme del comerç, transport i hostaleria i de les activitats artístiques, recreatives i altres.

El Col·legi apunta la necessitat de mantenir l'alerta sobre els principals indicadors d'activitat davant la incertesa actual i les previsions desfavorables per als propers mesos, tenint present dos qüestions. En primer lloc, que la política monetària ha d'alinear-se amb la lluita contra les tensions inflacionistes però sense castigar excessivament la demanda. I, en segon lloc, que les mesures d'impuls de l'activitat, sobretot del consum, han de valorar específicament el seu impacte sobre la inflació i sobre les finances públiques.

 

[+] veure nota de premsa

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA