Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d'Economistes de Catalunya celebra la seva gran nit homenatjant a Maria Àngels Vallvé, José María Gay de Liébana i José Montilla

Notícies

28 jun 2024

El Col·legi d'Economistes de Catalunya celebra la seva gran nit homenatjant a Maria Àngels Vallvé, José María Gay de Liébana i José Montilla

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha entregat aquest dijous 27 de juny els seus premis anuals de reconeixement a la tasca dels i les professionals de l'economia i l'empresa durant la Nit dels Economistes.Maria Àngels Vallvé, presidenta de GVC Gaesco, i José Maria Gay de Liébana (a títol pòstum) han estat nomenats col·legiada i col·legiat de Mèrit ex aequo, i José Montilla, expresident de la Generalitat i conseller independent d'Enagás, ha estat distingit com a col·legiat d'Honor.

 

La gala, celebrada a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, ha estat un punt de trobada de membres de l'entitat, representants institucionals, economistes de diferents sectors i integrants dels principals despatxos professionals del país. La cerimònia ha coincidit, a més, amb el Dia Nacional de l'Empresa a Catalunya, declarat pel Govern de la Generalitat. En ella han participat la consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la segona tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay.

 

El degà, Carlos Puig de Travy, ha recordat durant el seu parlament la transcendència de l'economia pel seu "caràcter transversal" i ha posat èmfasi en "la responsabilitat que tenim els economistes i el paper fonamental que juguem en la construcció d'una societat més justa i equitativa". En aquest sentit, ha reivindicat la posició que ocupa el Col·legi d'Economistes de Catalunya en la societat civil: "un fòrum on totes les veus són escoltades i un ventall d'opinions que es donen la mà per mirar el futur. Hem de seguir sent una veu crítica i constructiva en els debats econòmics i socials, aportant el nostre coneixement i experiència per trobar solucions que beneficiïn a tothom", ha dit.

 

Puig de Travy també ha fet balanç del moment que viu Catalunya després d'un any d'importants reptes, com la continuació de la recuperació econòmica postpandèmica, la crisi energètica, tensions i inflacions i uns tipus d'interès alts, els canvis tecnològics accelerats per l'arribada de la intel·ligència artificial i la sequera, una conseqüència del canvi climàtic que ha posat contra les cordes molts sectors econòmics. "Tot i això, hem estat testimonis de la resiliència i la capacitat d'innovació de les nostres empreses. Els economistes hem contribuït a l'impuls de la transformació digital i sostenible, i hem buscat solucions per millorar el benestar de les persones", ha assenyalat.

 

No obstant, ha apressat a les autoritats a "resoldre els problemes enquistats de l'economia catalana". El degà s'ha referit a l'última Enquesta de Situació Econòmica del Col·legi d'Economistes de Catalunya, publicada la setmana passada, en la qual els i les economistes van assenyalar que el dèficit fiscal, les infraestructures i les comunicacions, la situació política, la falta de reformes estructurals i la baixa productivitat són els temes que més els preocupen. En aquest sentit, Puig de Travy ha urgit als partits polítics a "arribar a un acord el més aviat possible per formar un Govern fort i estable que doni resposta a aquestes qüestions".

 

De la seva banda, la consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, ha agraït el Col·legi d'Economistes de Catalunya el seu compromís. "Des que vaig assumir el càrrec, he vist la tasca que feu en benefici de l'economia catalana i dels professionals de l'economia i l'empresa, sempre des del màxim rigor i honestedat", ha manifestat. Mas ha afirmat que "Catalunya és un sòlid motor de l'economia europea", que "mostra una dinàmica notablement més positiva" que els països de l'entorn. Tot i així, ha fet menció al "moment de canvis profunds que determinarà el desenvolupament econòmic i social" futur, pel que ha insistit que Catalunya necessita "un finançament adequat".

 

Una nit de premis

Mas ha estat l'encarregada de fer entrega d'un dels premis més importants de la nit, el de col·legiat de Mèrit. Enguany, el Col·legi d'Economistes de Catalunya ha decidit atorgar aquest reconeixement ex aequo a Maria Àngels Vallvé i José María Gay de Liébana (a títol pòstum). Vallvé va fundar la companyia GVC l'any 1986, especialitzada en intermediació borsària i gestió d'actius, que va créixer fins esdevenir GVC Gaesco, de la que és presidenta actualment. D'altra banda, es destaca que es va convertir en la primera dona agent de canvi i borsa a Espanya el 1971, una fita històrica que va trencar les barreres de gènere. L'assoliment d'aquesta pionera va obrir les portes perquè moltes altres dones seguissin els seus passos.

 

En el cas de Gay de Liébana, l'entitat ha honrat la seva valuosa contribució al món de l'economia i l'empresa com a consultor, professor universitari i professional en els àmbits de la comptabilitat i de l'auditoria de comptes, així com autor de llibres, articulista, investigador i divulgador social. A més, va col·laborar activament amb el Col·legi d'Economistes de Catalunya, principalment com a ànima de la Comissió d'Economia de l'Esport i donant suport permanent a l'activitat col·legial. Ha recollit el premi la seva vídua, Mercedes Orfila.

 

De la seva banda, José Montilla ha rebut de mans del president del Consejo General de Economistas, Valentí Pich, la distinció de col·legiat d'Honor per la seva llarga trajectòria institucional, en la que sempre ha demostrat una gran sensibilitat pel món de l'economia i l'empresa. Entre altres càrrecs, ha estat president de la Generalitat (2006-2010), ministre d'Indústria, Turisme i Comerç del Govern espanyol (2004-2006) i alcalde de Cornellà de Llobregat (1985-2004). Actualment és conseller independent de l'empresa Enagás, on és president de la Comissió d'Auditoria i Compliment, camps molt relacionats amb l'activitat dels economistes.

 

En aquesta edició, el premi a Economista d'Empresa ha recaigut en Marta Vidal, directora general de Vallformosa. Des que va entrar en aquesta empresa familiar elaboradora de vins, caves i escumosos el 2017, ha modernitzat el model de negoci i aconseguit elevar la qualitat dels productes.

 

Eduard Arruga ha estat designat Economista d'Institució per la seva extensa trajectòria institucional, com a president de la Fundació Banc dels Aliments, dirigent de la Junta de la Federació Europea dels Bancs dels Aliments, i president de la Societat Catalana d'Economia durant 12 anys. A més, ha estat durant 32 anys alt directiu dins del grup Nestlé.

 

D'altra banda, Alhos Group ha estat distingit com a Millor Despatx Professional pels seus 37 anys d'història. Encapçala un grup de despatxos que agrupa Alpha Audit, Dyna Business Advisor, ARK Business Angels, Clever Business Angels i Podium Viridis Learning & Business School, i ha desenvolupat eines informàtiques en àmbits tan importants com l'auditoria de comptes i el món concursal. Ha recollit el guardó el seu fundador i director general, Josep Puigvert.

 

En aquesta edició s'ha entregat per primera vegada la Medalla de Reconeixement Col·legial, un guardó que la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha volgut crear per celebrar la destacada contribució i el compromís exemplar de col·legiats i col·legiades que han permès impulsar el creixement i l'excel·lència de l'entitat. Enguany ha estat atorgada ex aequo a Agustí Jover, Joan Ràfols i Marçal Tarragó (a títol pòstum) per liderar i gestionar l'edificació de la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona, situada a la Plaça Gal·la Placídia número 32. La construcció es va aixecar entre 2008 i 2013, any en el que va ser inaugurada per l'aleshores president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas.

 

Els premis Joan Sardà Dexeus

Com cada any, la Revista Econòmica de Catalunya (REC), que publica semestralment el Col·legi d'Economistes de Catalunya, també ha atorgat els seus premis, els Joan Sardà Dexeus, en el marc de la Nit dels Economistes.

El premi Joan Sardà Dexeus al Millor Llibre d'Economia i Empresa ha estat per Jan Eeckhout per La Paradoxa del Benefici. Com les empreses amb més èxit amenacen l'economia. Professor de recerca d'ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) en el Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, Eeckhout estudia les implicacions macroeconòmiques del poder de mercat i l'economia dels mercats laborals i les ciutats. En el seu llibre, defensa que la innovació tecnològica mostra una tendència natural a acumular la riquesa en poques mans i que les noves tecnologies afavoreixen a les primeres persones que les adopten, permetent-los apropiar-se de tot el mercat i utilitzar-les per afermar el poder i restringir la competència al sector. En conseqüència, assenyala, els salaris s'han estancat mentre el cost de la vida no para de créixer, i es necessiten institucions fortes i una regulació independent que garanteixi i protegeixi la competència.

 

L'economista i periodista Ariadna Belver ha estat reconeguda amb el premi Joan Sardà Dexeus a la Millor Trajectòria Personal en la Difusió de l'Economia. Belver és des de l'any 2020 la directora i presentadora del programa de ràdio "Lideratges, la veu de la dona als negocis", que emet setmanalment Onda Cero. Aquest espai s'ha consolidat com un referent en la lluita per la igualtat de gènere en l'àmbit econòmic i empresarial, destacant-se per donar veu a dones amb grans trajectòries professionals que a cada emissió comparteixen les seves experiències, desafiaments i victòries, inspirant a noves generacions i fomentant un diàleg crucial sobre la igualtat d'oportunitats. Paral·lelament, acumula més de 25 anys d'experiència en el sector immobiliari. Va ser subdirectora general del Barcelona Meeting Point fins el 2015 i actualment és directora general de la delegació a Catalunya de la constructora Grupo Cador. També és sòcia fundadora de Belver&Co, especialitzada en RSC, ESG i disseny d'estratègies de comunicació, màrqueting i consultoria immobiliària, vicepresidenta de l'Associació Wires Women in Real Estate Spain i membre de la Junta Directiva de 50a50 Lideratge Compartit.

 

El premi Joan Sardà Dexeus a Millor Article ha recaigut en Daniel A. Tirado-Fabregat (Universitat de València), Alfonso Díez-Minguela (Universitat de València) i Julio Martinez-Galarraga (Universitat de Barcelona i Centre d'Estudis Jordi Nadal) per Catalunya dins l'economia espanyola: del vapor a la intel·ligència artificial, de màquina a vagó. L'article s'ha publicat aquest mes de juny al número 89 de la Revista Econòmica de Catalunya, titulada Les arrels de l'economia catalana. En ell, els autors ressenyen la cronologia de l'èxit català fins el 1930, l'estancament relatiu posterior fins el 1960, i el declivi relatiu constant des d'aleshores, explicant-ne les causes, i hi suggereixen explicacions que també il·luminen els desafiaments actuals.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA