Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La Comissió d’Economistes d’Empresa del CEC inicia un cicle de debats sobre els riscos no financers en les empreses abordant el risc del cost de l’energia [VIDEO]

Notícies

23 nov 2021

La Comissió d’Economistes d’Empresa del CEC inicia un cicle de debats sobre els riscos no financers en les empreses abordant el risc del cost de l’energia [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economistes d'Empresa del Col·legi d'Economistes de Catalunya organitza el cicle de debats online ''Riscos no financers en les empreses. Informació per a la proactivitat'' amb l'objectiu d'abordar, més enllà de la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19, els diversos riscos "no financers" que tenen un gran impacte sobre l'economia de les empreses.


Tal i com explica Salvador Alemany, president de la Comissió d'Economistes d'Empresa del Col·legi d'Economistes de Catalunya i col·legiat de Mèrit, "des de la Comissió tenim el convenciment que l'economista d'empresa ha de tenir un rol d'intraemprenedor dins la organització i això requereix entendre el context intern i extern en el qual es mou l'empresa, i en especial els riscos que s'intueixen o es pateixen i dels quals sovint desconeixem les causes i els elements que en determinaran la seva evolució". En aquest sentit, Alemany ha apuntat que "el cicle de debats es planteja com un espai on entendre com afectaran a l'empresa el cost i la disponibilitat d'energia, les matèries primeres, els components, etc."


El primer del cicle de debats ha tingut lloc el 22 de novembre i s'ha centrat en abordar el risc del cost de totes les variants energètiques, el qual constitueix un condicionant de gran impacte per a totes les empreses, ja que la seva volatilitat pot afectar en molts aspectes els comptes de resultats. Per abordar-ho s'ha comptat amb la intervenció del catedràtic Emèrit de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona i col·legiat d'Honor del Col·legi d'Economistes de Catalunya Mariano Marzo. Marzo ha explicat que "els preus de l'energia a la Unió Europea i en molts altres països ha augmentat coincidint amb la presentació el passat estiu del conjunt de mesures per assolir la neutralitat climàtica el 2050" i ha afegit que "la pujada de preus ha estat interpretada i utilitzada políticament com una raó per accelerar la transició energètica i també com una advertència que aquesta s'està donant descontroladament".


El col-legiat d'Honor del CEC ha afirmat que "en un món en transició energètica no existeix cap motiu per esperar que els preus de l'energia siguin menys volàtils". En aquest sentit ha apuntat que "els combustibles fòssils seguiran jugant un paper en la transició i amb tota probabilitat els seus preus es mantindran volàtils, fins i tot més que actualment" i ha afegit que "la transició energètica necessita de moltes altres matèries primes com el liti, el cobalt, el níquel, el coure, la biomassa, els residus o l'aigua, els preus de les quals també poden ser molt volàtils". Marzo ha afirmat també que "el preu del CO2 al mercat d'emissions pot ser objecte d'especulació i que l'hidrogen és emmagatzemable i compleix una de les precondicions de la volatilitat".


D'altra banda, Mariano Marzo ha explicat que "els preus de l'electricitat a curt termini poden ser més volàtils que els dels combustibles fòssils ja que els costos dels desequilibris oferta-demanda són més marcats" i ha comentat que "aquest desafiament s'aguditzarà en la mesura que les renovables intermitents augmentin la seva quota de mercat".


Finalment, Mariano Marzo ha assegurat que "el canvi climàtic estressarà els sistemes energètics ja que la combinació d'un sistema dominat per fonts d'energia intermitent i d'una demanda condicionada per una meteorologia extrema està cridada a generar situacions puntuals de gran estrès i volatilitat de preus".

 

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA