Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • 4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya | L'Eix 5 posa en manifest la necessitat d'unes polítiques públiques sostenibles

Notícies

8 abr 2025

4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya | L'Eix 5 posa en manifest la necessitat d'unes polítiques públiques sostenibles

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

L'Eix 5 del 4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya ha posat de manifest que la sostenibilitat de les polítiques públiques és crucial per donar resposta a les necessitats creixents d'una societat abocada a reptes com la desigualtat social, la crisi de l'habitatge, els dèficits de la sanitat pública i la qualitat de l'educació, entre altres coses, amb l'objectiu d'assegurar un equilibri entre desenvolupament econòmic, benestar social i protecció ambiental. Durant l'acte de presentació de les seves conclusions, celebrat dimarts al vespre a la seu de Barcelona del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el grup de treball ha posat èmfasi en la urgència d'implementar marcs normatius robustos, una governança multinivell i un sistema de participació activa de tots els sectors per aconseguir transformacions estructurals.

 

L'acte ha girat al voltant de quatre grans temes. En la primera taula rodona, Pobresa, desigualtat i redistribució, han participat Oriol Aspachs, director d'Economia Espanyola de CaixaBank, i Xavier Ramos, vicerector d'Economia de la UAB, amb la moderació de Mireia Borrell-Porta, relatora de l'Eix 5 i directora executiva d'Ivàlua. La taula Qualitat institucional ha comptat amb la presència de Pilar Sorribas, professora de la UB, i Ismael Peña, exdirector de l'Escola d'Administració Pública, amb la moderació de Josep Viñas, vicepresident de l'Eix 5. Antoni Castells, exsecretari d'Economia i Finances de la Generalitat, i Jordi Gual, expresident de CaixaBank i professor de l'IESE Business School, han mantingut un diàleg sobre El Futur de l'Estat del benestar, moderat per Josep Maria Durán, president de l'Eix 5 i investigador a l'IEB-UB. Finalment la taula Estat del benestar: habitatge ha estat un debat entre Jordi Jofre, professor d'Economia de la UB, i Anton Gasol, patró de la Fundació Família i Benestar Social (FiBS) i exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, amb la moderació de Marta Espasa, vicepresidenta de l'Eix 5 i exsecretària d'Hisenda de la Generalitat.

 

Durant aquesta última taula ha destacat la proposta innovadora plantejada per Gasol per fer front al problema de l'habitatge que viuen un gran número de països d'Europa, amb la creació de Bons d'Habitatge Europeus (BHeu) com a instrument financer per mobilitzar recursos públics i privats amb els quals promoure la construcció d'habitatge social.

 

En la seva ponència L'accés a l'habitatge, una quimera, Gasol fa un repàs a les circumstàncies que han portat a què l'accés a l'habitatge s'hagi convertit en un desafiament estructural a Europa, com són l'escassetat d'habitatge social, el desequilibri entre oferta i demanda, i els elevats preus del lloguer i de compra. A això s'ha d'afegir el retard en l'emancipació juvenil a Europa, principalment a causa de les barreres econòmiques per a accedir al mercat immobiliari, i el creixement sostingut de la població, que afegeix pressió al mercat de l'habitatge.

 

Inspirant-se en l'èxit del Pacte Verd Europeu i els seus bons verds, Gasol proposa replicar aquest model amb l'emissió de Bons d'Habitatge Europeus, seguint els principis de l'Associació Internacional del Mercat de Capitals (ICMA, per les seves sigles en anglès), que garanteixen que els fons recaptats es destinin exclusivament a projectes amb impacte social positiu.

 

La implementació dels BHEu passaria per la col-laboració de diversos actors. D'una banda, aquest mecanisme estaria liderat pel Donen Jørgensen, primer comissari d'Habitatge de la Unió Europa nomenat a l'inici del segon mandat d'Ursula von der Leyen degut a la crisi d'habitatge que viu el bloc comunitari. Entre les seves funcions estaria el desenvolupament d'un marc normatiu per emetre aquests bons i coordinar les inversions. D'altra banda, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) crearia una plataforma paneuropea per atreure capital cap a projectes residencials inclusius.

 

La ponència de Gasol, així com el conjunt d'aportacions de l'eix sobre Sostenibilitat de les polítiques públiques, es poden consultar en aquest enllaç.

 

El 4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya 2025, Cap a una economia més digital i sostenible, organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, és un punt de trobada entre persones professionals, acadèmiques i expertes del món de l'economia i l'empresa. El seu objectiu és fomentar coneixement que sigui d'utilitat per millorar la capacitat de Catalunya, les seves organitzacions, empreses i teixit social, i generar benestar. La sessió final tindrà lloc el 20 de juny amb la participació del president Salvador Illa.

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA