Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, protagonista del "Converses del degà": dona per feta l'aprovació dels pressupostos i parla d'habitatge, sequera i infraestructures

Notícies

22 feb 2024

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, protagonista del "Converses del degà": dona per feta l'aprovació dels pressupostos i parla d'habitatge, sequera i infraestructures

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat aquest dijous el protagonista d'un nou cicle de "Converses del degà" del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy, un col·loqui en el que ha parlat davant un auditori ple del seu projecte per a la ciutat en termes econòmics i els principals reptes que enfronta enguany Barcelona.

 

Collboni ha iniciat la seva intervenció fent esment als pressupostos municipals, que el passat dimarts va aconseguir tramitar gràcies al suport d'ERC -amb qui també va tancar un acord pressupostari- i dels Comuns. En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona ha assegurat que confia en que seran aprovats en el Ple del proper 22 de març i ha afirmat que està obert a negociar els comptes de l'Ajuntament amb altres forces polítiques.

 

"Aprovarem els pressupostos i espero fer-ho amb normalitat democràtica, arribant a acords amb els grups. Estem en un context de fragmentació política a Barcelona, Catalunya i Espanya, que el que requereix són polítiques de compartir perquè l'aritmètica i el mandat popular han estat aquests", ha dit". "Requerirà d'acords, de generositat, de diàleg, de cedir, i de pensar en l'interès general i el bé comú de la ciutat", ha insistit.

 

L'alcalde de Barcelona també ha assenyalat que, amb 3.800 milions d'euros, es tracta del pressupost "més alt de la història de Barcelona". Part dels diners venen de la bona marxa de l'economia de la ciutat i de l'augment de les aportacions de l'Estat per diverses vies -una per l'increment de la recaptació no prevista i l'altra per transferències directes en diverses àrees o a través dels Fons Next Generation. Collboni ha remarcat que els pressupostos estan vinculats a una inversió que permetrà crear 10.000 llocs de treball.

 

En relació als problemes d'habitatge que té Barcelona i que afecten particularment els joves de classe mitjana, Collboni ha explicat que aposta per un canvi legislatiu i que la ciutat pot tenir un potencial de construcció de 70.000 habitatges, dels quals la meitat poden ser de protecció oficial. Sota l'actual marc normatiu, que, entre altres, reserva el 30% de les noves construccions a pisos protegits, l'alcalde ha afirmat que no s'han assolit els objectius d'oferta i que la llei té un efecte contraproduent perquè s'ha aturat la construcció privada. D'altra banda, Collboni considera que l'estratègia per ampliar l'oferta passa per considerar l'àrea metropolitana de Barcelona com a espai per fer polítiques d'habitatge.

 

Davant les preguntes del degà del CEC sobre la situació d'emergència que viu Catalunya per la sequera, l'alcalde ha dit que és "un problema molt greu" que "ha vingut per quedar-se". "Això té una causa, i es diu desinversió", ha dit, "es deu a no haver pres les decisions quan s'havien de prendre". Ha assegurat que "els ciutadans de Barcelona són els que menys consumeixen aigua d'Espanya" i ha elogiat les polítiques d'aigües freàtiques iniciades fa més d'una dècada. En aquest sentit, Collboni ha dit que s'ha invertit en un any els 16 milions d'euros previstos per executar en quatre, amb l'objectiu d'incrementar un 20% l'extracció d'aquestes aigües.

 

"Aprenguem de la lliçó en matèria d'infraestructures. El que ens ha passat amb la sequera, que no ens passi amb el port, amb l'aeroport, i amb les connexions ferroviàries", ha demanat. "En el cas de les infraestructures, falten decisions", ha dit. En aquest context, Collboni considera que Barcelona "ha d'estar connectada amb ciutats on hi ha talent i innovació", principalment amb les asiàtiques i les nord-americanes. Sense entrar a definir quina és la solució més adequada a l'actual debat d'ampliació d'El Prat, l'alcalde de Barcelona ha manifestat que, "com a ciutat global que som, hem de tenir un aeroport més gran". Així mateix, ha assenyalat que la ciutat "està reconquerint posicions internacionals" i que la Marca Barcelona està més en valor que mai, com a hub d'innovació, seu d'esdeveniments tecnològics i esportius globals i punt de trobada de talent. "Ens ho hem de creure una mica més", ha afirmat Collboni.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA