El primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni presenta al Col·legi el pla ‘Barcelona Green Deal’ per transformar l'economia de Barcelona [VIDEO]
Notícies del Col·legi
La seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona ha acollit una conferència a càrrec de Jaume Collboni, primer tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, el qual ha presentat els detalls del pla "Barcelona Green Deal".
En primer lloc, Jaume Collboni ha afirmat que "per fer sostenible i viable un sistema de benestar és fonamental que l'economia sigui sòlida apostant per un creixement inclusiu" i en aquest sentit ha assegurat que compta amb les aportacions de valor del Col·legi d'Economistes de Catalunya en diversos debats de present i futur per a la ciutat de Barcelona com són l'ampliació de l'Aeroport del Prat o la implantació de les energies renovables al territori metropolità.
A continuació, el primer tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona ha explicat que "el gener de 2020, abans de la pandèmia, ja vam començar a projectar l'estratègia del Barcelona Green Deal i la crisi sanitària no només no l'ha aturat sinó que en alguns casos l'ha accelerat". Collboni ha afirmat que "el Barcelona Green Deal és l'agenda de Barcelona per al progrés econòmic compartit, socialment just, ambientalment responsable i amb capacitat de generar aliances entre ciutadania, institucions i societat civil, amb la col·laboració públic-privada com a base" i ha afegit que "avui ja estem desplegant-lo en tot el seu potencial".
Jaume Collboni ha destacat que "el Barcelona Green Deal entén la ciutat com un tot amb una economia coordinada amb la transformació urbanística i les necessitats socials i la promoció de sectors emergents i tractors de l'economia com una economia diversificada i multicentral". En aquest sentit ha explicat que la reactivació de la ciutat es concentra en projectes de desenvolupament situats en 6 grans àrees urbanes que irradien tot el territori urbà i metropolità: el 22@ centrat en la innovació i la creativitat; el Besòs centrat en la neo-indústria, la nova indústria 4.0 i circular; el centre i l'Eixample centrat en re-economitzar-lo i trobar l'equilibri per viure, treballar i visitar; Montjuïc on fer possible el retrobament de la ciutat amb la muntanya de l'esport i la cultura; la Zona Franca com un pol de logística i connectivitat i la Diagonal com el nou pol de ciència i salut.
Jaume Collboni ha incidit en els tres reptes globals de ciutat que són la raó de ser dels projectes i accions del Green Deal: la transició energètica, l'habitatge i la connectivitat metropolitana.
En relació a la transició energètica ha assegurat que és una "oportunitat" i ha afegit que "apostem per una transició al model elèctric i més i millor transport col·lectiu i compartit". Collboni ha posat d'exemple l'Endolla Barcelona, la xarxa pública per a vehicles elèctrics més gran d'Espanya i una de les més extenses d'Europa.
Pel que fa a l'accés a l'habitatge, Jaume Collboni ha subratllat que "estem assolint unes quotes d'habitatge protegit històricament perquè estem desplegant la política d'habitatge públic més ambiciosa i progressista amb 2.300 habitatges públics impulsats per l'Ajuntament". A més ha apuntat que els grans reptes que té Barcelona com són l'habitatge, la mobilitat o la digitalització necessiten d'una resposta metropolitana.
Jaume Collboni també ha demanat acabar infraestructures molt importants per a la ciutat com són la Sagrera o la L9, que avui es reprèn "per fi".
El primer tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona ha conclòs la seva intervenció afirmant que "Barcelona ha iniciat un camí carregat de futur i il·lusió cap al 2030" i ha demanat "consens" en els grans projectes per transformar l'economia de Barcelona.
El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy ha donat la benvinguda a l'acte, el qual ha presentat el membre de la Junta de Govern i vicepresident de la Comissió d'Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya Miquel Morell. Puig de Travy ha afirmat que "el Col·legi d'Economistes de Catalunya sempre està disposat a col·laborar amb la ciutat de Barcelona en qüestions econòmiques", mentre que Morell ha recordat que "per construir un sistema de benestar sòlid i robust és necessària una base econòmica que generi riquesa per tal de poder redistribuir-la".
[+] veure nota de premsa