Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La Jornada dels Economistes de Girona destaca que la intel·ligència artificial permetrà a les empreses reduir costos, ser més eficients i tenir un major creixement.

Notícies

28 nov 2024

La Jornada dels Economistes de Girona destaca que la intel·ligència artificial permetrà a les empreses reduir costos, ser més eficients i tenir un major creixement.

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La seu a Girona del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha celebrat la 29a edició de la Jornada dels Economistes, dedicada enguany a la intel·ligència artificial. L'acte, al que han assistit 200 persones, ha estat inaugurat per Gemma Geis, vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Ma. Teresa Bosch, degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, i Lluís Bigas, president de la seu de Girona del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

 

Bigas ha donat el tret de sortida emfatitzant que el moment econòmic actual és complex. "Tothom parla del creixement del PIB prop del 3%, però és una dada un tant enganyosa ja que el PIB per càpita només ha crescut a Espanya un 0,1% des de l'any 2019%", ha matisat. També ha destacat que és necessari dotar Girona de millors infraestructures i reformar l'administració per poder tenir processos més àgils que afavoreixin l'emprenedoria.

Per la seva banda, Gemma Geis ha comentat que "és fonamental que Girona no es quedi enrere. Necessitem tenir una major cohesió territorial i unes millors infraestructures". A més, ha insistit en la necessitat de captar i fidelitzar el talent, tot apostant per la innovació i la generació de nous llocs de feina de qualitat. Tot seguit, Bosch ha remarcat que cada revolució tecnològica que hi ha hagut a la història ha eliminat treballs, però que també ha servit per crear altres nous. De fet, ha exposat que la IA s'ha d'utilitzar per impulsar i transformar el canvi econòmic que s'està vivint, però que s'ha de fer servir amb responsabilitat.


Posteriorment, Daniel Jiménez, CEO a Eurofirms Group, ha parlat sobre la IA i el mercat laboral. A la seva intervenció ha explicat que la IA afectarà l'economia del coneixement, tal com va fer la robòtica en els treballs físics. Això sí, Jiménez ha apuntat que, segons les dades del Fons Monetari Internacional, el 40% dels treballs podran augmentar la seva productivitat. Abans d'acabar la ponència, ha advertit que amb l'arribada de la IA es farà més gran la bretxa entre els països que la puguin adoptar i fer-la servir de tots aquells que es quedin enrere.


Joaquim Clara, impulsor de KHN Capital Consulting i Valor Nominal i professor associat de la Universitat de Girona i la UOC, ha subratllat que la IA aportarà una major eficiència a les empreses, uns menors costos i uns marges més grans, el que s'acabarà traduint en un major creixement. En aquest sentit, el ponent ha assenyalat que, segons les dades de l'INE, només el 12,4% de les empreses amb 10 o més persones treballadores utilitzen la IA. "Són les grans empreses les que estan fent servir la IA perquè tenen més capacitat, però hem d'aconseguir que també arribi a les micro i petites empreses," ha conclòs.


La darrera ponència ha estat a càrrec de Jorge Caballero, cofundador d'Artefacto i GusanoFilms i professor de la UPF i la UAB. Centrat en el món cultural, Caballero ha relatat que hi ha dos tipus d'intel·ligència artificial, la IA discriminativa, aquella que s'utilitza per entendre el que està passant, i la IA generativa, la que permet generar nous continguts. Ha manifestat que la clau per entendre que passarà en el sector cultural és si la IA crearà nous llocs de feina al mateix ritme que els destruirà.


Carles Puig de Travy, degà del CEC, ha explicat que l'economia està experimentant una evolució molt positiva i que l'ocupació continua augmentant d'acord amb la marxa de l'activitat econòmica. D'altra banda, també ha emfatitzat que reduir el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat, augmentar la productivitat, implantar estratègies per resoldre el problema d'accés a l'habitatge i millorar les infraestructures i les comunicacions són els principals reptes de l'economia catalana. "Barcelona no pot liderar sola si volem fer créixer Catalunya. Necessita la força i l'ajuda de les potencialitats de tots els territoris, on Girona juga un paper important", ha mencionat.


Finalment, Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, ha fet la cloenda de la jornada. Paneque ha subratllat que el creixement econòmic és imprescindible en una ciutat i un país i que dos dels propòsits marcats pel Govern català són augmentar el creixement del PIB i beneficiar el conjunt dels ciutadans. A més, ha declarat que "s'ha de planificar la Catalunya de 2030 i 2050 i això passa, principalment, per assegurar la sobirania energètica (actualment té un cost de 10.000 milions d'euros anuals) i allunyar-se de l'amenaça de la sequera". Ha acabat la seva intervenció assegurant que Catalunya disposa dels coneixements, les institucions i el teixit empresarial per aconseguir la transformació del país.


Lliurament de premis i reconeixements


Durant la jornada també s'ha fet l'entrega de premis i reconeixements a l'empresa Ribas Àlvarez Assessors i Consultors, SL, al millor despatx professional 2024 a Girona; Assumpció Vila, a la trajectòria econòmica empresarial 2024; i Júlia Linares, al currículum universitari. També s'han lliurat les insígnies i els diplomes als col·legiats i col·legiades amb 25 anys de col·legiació. Finalment, s'ha fet un reconeixement a títol pòstum a Xavier Amargant per la seva tasca en favor de la professió d'economista.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA