Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC inaugura un cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci abordant la servitització i les plataformes compartides [VIDEO]

Notícies

7 oct 2021

La Comissió d’Economia i Sostenibilitat del CEC inaugura un cicle de jornades sobre economia circular i models de negoci abordant la servitització i les plataformes compartides [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya organitza, en col·laboració amb l'Observatori de Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Pimec i Foment del Treball, un cicle de jornades virtuals sobre economia circular i models de negoci. L'objectiu és donar a conèixer al col·lectiu d'empreses i economistes professionals les bones pràctiques i experiències de les empreses que han fet transformacions com a model de negoci dins de l'economia circular. També els reptes i oportunitats que comporta l'actual i futur escenari productiu circular.


El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Oriol Amat i la presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del CEC Ana Garcia van donar la benvinguda a la primera jornada del cicle centrada en la servitització i les plataformes compartides, dos models de negoci que redueixen el consum de materials i intensifiquen l'aprofitament de béns i materials, tot creant més valor afegit i generant millor experiència del client.
A la jornada es va destacar que aquests models de negoci impliquen una aposta per la digitalització i obren noves vies de negoci, de coneixement i d'intercanvi empresarial, així com noves formes d'ocupació.


En primer lloc, la cap de l'equip d'economia circular a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea María Rincón va impartir una conferència en què va recordar que, en el marc del compromís de la Unió Europea per una nova estratègia de creixement, el març del 2020 es va aprovar el pla per a una economia circular. Rincón va assegurar que "la pandèmia ha demostrat que hi ha hagut una disrupció de les cadenes de valor mundials i que hi ha una dependència de les matèries primes que venen de l'exterior" i, en aquest sentit, va defensar que el model d'economia circular "genera llocs de feina locals de qualitat, més cohesió social, noves oportunitats de negoci, cadenes de subministrament resilients, menys contaminació, més valor des de i cap a la indústria de la UE i, en definitiva, un planeta més sa". María Rincón va defensar incentivar "els models de negoci que aconsegueixin allargar la vida dels productes, els que apostin pel Renting i el Leasing, les plataformes d'intercanvi, els que entenguin els productes com a serveis o els residus com a recurs.


A continuació, l'economista i membre de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya Mar Isla va moderar una taula rodona amb tres empreses de diferents sectors que han fet transformacions cap a l'economia circular. En primer lloc PiSlow, startup de "fashion renting" que aposta pel lloguer de peces de roba i accessoris. També GasN2, empresa que desenvolupa equipaments i solucions pel mercat de consum industrial de gasos i que lloga maquinària i ofereix els serveis d'acompanyament i manteniment. I Merctrans, empresa de serveis logístics integrals que proveeix de solucions innovadores i pràctiques el sector del transport. La CEO i Cofounder de PiSlow Mª José González va destacar que "la sostenibilitat no és només un tema de la producció sinó també del consumidor". El director comercial de GasN2 Roman Trias va subratllar la importància "de professionalitzar els recursos i oferir quelcom que doni valor". I Toni Mejias del departament comercial de Merctrans va fer una crida "a ser valents i atrevir-se a consumir d'una altra manera".

 

La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Salvador Sedó, director de Desenvolupament Sostenible a Foment del Treball, que va apuntar "la necessitat de donar a conèixer l'economia circular i les bones pràctiques, ja que hi ha una gran falta de coneixement al voltant d'aquest model de negoci".


La segona jornada del cicle de jornades virtuals sobre economia circular i models de negoci tindrà lloc el 28 d'octubre i es centrarà en la recuperació de residus i la simbiosi industrial. La tercera jornada serà el 23 de novembre i portarà per títol "Extensió de vida útil: reparabilitat i remanufactura".