Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d’Economistes de Catalunya alerta de la dificultat per reduir la taxa d’atur malgrat la bona marxa de l’ocupació

Notícies

28 jul 2022

El Col·legi d’Economistes de Catalunya alerta de la dificultat per reduir la taxa d’atur malgrat la bona marxa de l’ocupació

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Col·legi d'Economistes de Catalunya valora positivament les dades que recull l'Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al segon trimestre del 2022 i que constata que continua el bon dinamisme dels indicadors del mercat laboral en els diversos àmbits. En el cas de Catalunya, cal esmentar que es produeix un dels majors increments autonòmics pel que fa a ocupació en termes absoluts, amb un ascens de 63.800 persones, és a dir un 1,84% més que el primer trimestre i un 3,04% per sobre del període abril-juny de l'any passat, fins a assolir els 3.521.000 ocupats. Això contrasta amb el retrocés que es va patir en el primer trimestre de l'any en relació al darrer trimestre del 2021 i té lloc en un context d'important creixement del total d'actius, que s'incrementen en 30.100 persones.


D'altra banda, Catalunya registra el major descens de les comunitats autònomes pel que fa a l'atur en valors anuals, amb una disminució respecte el segon trimestre del 2021 de 118.000 persones, i un dels més elevats en termes intertrimestrals, de 33.700 persones. També, cal esmentar la positiva marxa de l'ocupació en relació a les dones i als col·lectius de joves i dels que tenen 55 o més anys.


Aquesta evolució positiva del mercat laboral català s'explica, principalment, per la bona marxa de la indústria i de la construcció, així com per la recuperació del sector serveis i, sobretot, per les bones perspectives en el turisme. L'ocupació a la indústria creix un 9,0% entre el segon trimestre del 2022 i el mateix període de l'any passat, en el turisme un 7,1%, en la construcció un 5,4% i en serveis un 1,4%.


Malgrat el favorable comportament del mercat de treball a Catalunya, cal prestar una especial atenció a tres fets. En primer lloc, la taxa d'atur es situa a Catalunya en el 9,29%, gairebé un punt percentual per sota del primer trimestre i certament la més baixa des de finals del 2008, a més de bastant inferior a l'estatal (12,48%), però encara a nivells superiors al de la mitjana de la Unió Europea (6,1% el maig). En aquest sentit, cal remarcar el component estructural que s'amaga darrera de la dificultat que existeix per reduir la taxa d'atur, malgrat la bona marxa de l'ocupació.

 

Un segon aspecte és la dificultat, ja sistemàtica, que sembla palesar el mercat laboral per donar resposta a les necessitats de cobrir llocs de treball de cada vegada més sectors, cosa que s'intensifica encara més en moments positius de la contractació i que contrasta amb els percentatges de desocupació que té el conjunt de l'economia. Tot això requereix reflexionar en profunditat sobre les actuals polítiques de les administracions públiques.

 

Finalment, tal i com destaca el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy "cal demanar mesures d'anticipació que permetin respondre adequadament al cicle econòmic desfavorable que preveuen els diversos experts per després de l'estiu i que pot provocar un canvi d'inèrcia en el positiu comportament actual".

 

[+] veure nota de premsa

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA