Experts reunits pel Col·legi d’Economistes de Catalunya destaquen que els fons europeus Next Generation EU incorporen projectes transformadors de l’economia [VIDEO]
Notícies del Col·legi
La Comissió d'Economia Financera i la Comissió d'Economia Internacional i Unió Europea del Col·legi d'Economistes de Catalunya han organitzat una taula rodona virtual amb l'objectiu d'aportar una visió prospectiva dels fons Next Generation EU després de la guerra a Ucraïna.
La taula, moderada per l'economista en cap i subdirectora general del Banc Sabadell i membre de la Junta de Govern i de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya Sofía Rodríguez, ha comptat amb les intervencions del Secretari General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme Raül Blanco, l'economista en cap i director de Planificació Estratègica i Estudis de Caixabank Enric Fernández i el president de la Comissió d'Economia Internacional i UE del Col·legi d'Economistes de Catalunya i president del Consell Català del Moviment Europeu Xavier Ferrer.
Els ponents han aportat una reflexió prospectiva sobre el paper que han de jugar els fons Next Generation EU i com poden veure's condicionats per l'actual entorn econòmic complex arran del conflicte a Ucraïna, el xoc en els preus de les matèries primeres, els colls d'ampolla en les cadenes de producció globals i el tensionament de les condicions de finançament en els mercats de capitals.
El secretari general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme Raül Blanco ha posat en valor la doble òptica de recuperació i transformació que contempla el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència "que ja està en marxa i arribant a les empreses". Blanco ha afegit que "els PERTE tenen un clar impacte a tot el territori i a tot tipus d'empreses".
L'economista en cap i director de Planificació Estratègica i Estudis de Caixabank Enric Fernández ha senyalat que "l'any passat hi havia una gran expectativa al voltant dels fons europeus, sobretot pel que fa a la rapidesa de la seva implantació". En aquest sentit ha apuntat que "seria interessant de cara als propers mesos reforçar la gestió d'expectatives i la comunicació".
Fernández ha volgut subratllar "la important capacitat transformadora de gran part del teixit productiu" que suposen els PERTE, com ara el del vehicle elèctric i connectat o el de microelectrònica i semiconductors. Enric Fernández ha comentat que "la segona meitat d'aquest any i el 2023 veurem més impacte dels fons del que hem vist fins ara".
El president de la Comissió d'Economia Internacional i UE del Col·legi d'Economistes de Catalunya i president del Consell Català del Moviment Europeu Xavier Ferrer ha recordat que els fons Next Generation EU havien de servir per sortir de la crisi de la COVID-19 i es van dissenyar seguint aquest criteri, mentre que "ara potser ens trobaríem que les necessitats tenen més a veure amb qüestions energètiques fruit del conflicte a Ucraïna". Xavier Ferrer també ha demanat que "l'efecte transformador que exigim als Next Generation EU des de l'àmbit empresarial també el fem arribar al conjunt de la societat, incrementant l'ocupació juvenil i reduint les desigualtats". Ferrer també ha volgut recordar que "els fons Next Generation EU són un èxit de la Unió Europea".
La taula d'aquesta tarda tanca un cicle centrat en els fons europeus i els reptes de la transformació empresarial organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya en què s'ha posat el focus en com accedir als fons europeus, en la importància de l'assessorament a les petites empreses o en l'experiència de diversos projectes i empreses amb els fons.
[+] veure nota de premsa