Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El 71,4% dels economistes catalans considera necessari reformar profundament l’actual model de finançament autonòmic

Notícies

21 jun 2024

El 71,4% dels economistes catalans considera necessari reformar profundament l’actual model de finançament autonòmic

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Els economistes catalans creuen per àmplia majoria que la principal prioritat que ha d'afrontar el proper Govern de la Generalitat és reformar profundament l'actual model de finançament autonòmic. Així se'n desprèn de l'Enquesta de Situació Econòmica - Primavera 2024, presentada el divendres 21 de juny pel degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy, i el director tècnic de l'enquesta que realitza l'entitat, Xavier Segura. El sondeig s'ha fet entre el 23 de maig i el 7 de juny, i en ell han participat 545 col·-legiats i col·legiades.

 

Com és habitual, l'enquesta proporciona una valoració general de la situació econòmica, d'acord amb les respostes de la comunitat del Col·legi. En aquest sentit, destaca que el 42% opina que l'economia catalana està igual que fa un any, el 36,7% afirma que ha millorat respecte a la primavera de 2023 i el 19,2% pensa que ha empitjorat.

 

D'altra banda, el sondeig també recull l'Índex de Confiança dels Economistes, que engloba la percepció del col·legiats i col·legiades, tenint en compte tots els factors que incideixen en la situació econòmica. L'enquesta revela una evolució positiva en relació amb l'anterior: 5,41 per a l'economia catalana (5,32 a l'hivern) i 5,37 per a l'economia espanyola (5,27 a l'hivern). La previsió és que el valor per a l'economia catalana pugi d'aquí a final d'any fins el 5,48, mentre que el de l'economia espanyola avanci fins el 5,39.

 

El degà ha afirmat durant la roda de premsa que "el dinamisme dels primers mesos del 2024 de l'economia catalana permet parlar d'optimisme", destacant la bona marxa de la indústria i el sector primari, així com el creixement del consum familiar i la caiguda de l'atur. D'altra banda, i en el context que viuen Catalunya i Espanya, ha demanat "estabilitat política i econòmica per a fomentar les inversions", i mesures més eficaces que ajudin a les empreses, com la deducció de l'impost de societat.

 

L'Enquesta de Situació Econòmica ha recopilat les principals qüestions de l'economia catalana que més preocupen als economistes. En aquesta edició, el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat és el tema que més inquieta els enquestats, amb un 51,8%. Les infraestructures i les comunicacions han escalat al segon lloc amb un 40,3%. En tercer lloc està la situació política amb un 39%, seguida de la manca de reformes estructurals i la baixa productivitat, amb un 34,9% i un 27,6% respectivament. La sequera, que va liderar el rànquing en l'enquesta passada, ocupa a la primavera el setè lloc amb el 15,7%.

 

Després de la celebració d'eleccions al Parlament de Catalunya el 12 de maig, l'Enquesta de Situació Econòmica ha preguntat als col·legiats i col·legiades per les prioritats que ha d'afrontar el proper Govern de la Generalitat respecte a tres grans eixos.

 

En matèria de finançament, pressupostos i administracions públiques, el 71,4% considera necessari reformar profundament l'actual model de finançament autonòmic. D'altra banda, el 63,3% opina indispensable fer un seguiment acurat del grau d'execució de les inversions públiques que es realitzen a Catalunya i el 52,6% implementar una reforma de les administracions públiques.

 

En relació a la infraestructura i territori, el 57% dels economistes creu que s'hauria de definir i engegar un pla per afrontar la sequera amb visió de mitjà i llarg termini, mentre que el 55,5% opta per donar solució als problemes de Rodalies mitjançant el traspàs de competències i el 49,1% assenyala la pertinença d'implementar una política d'habitatge efectiva.

 

Preguntats pel model productiu, el 67,4% ha contestat que la primera prioritat ha de ser definir una política i un pla encaminats a impulsar la productivitat de manera realista, el 58,2% opina que la segona és fixar de manera clara el model productiu pel que ha d'apostar Catalunya i el 47,2% destaca com a tercera prioritat l'aposta pel talent.

 

D'altra banda, i aprofitant les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny, els col·legiats i col·legiades del Col·legi d'Economistes de Catalunya també s'han pronunciat sobre el futur comunitari. El 68,7% afirma que s'ha d'avançar significativament en la unió fiscal, el 60,8% opina que és necessari establir una política de migració eficaç i el 57,8% assenyala impulsar la indústria estratègica per garantir la disponibilitat de productes bàsics.

 

L'Enquesta de Situació Econòmica també ha formulat una pregunta exclusiva a cada demarcació. A Barcelona, els economistes consideren que els principals reptes a assolir en els propers anys són l'accés a l'habitatge (66%), la mobilitat (65,1%) i la transició energètica i el canvi climàtic (40,2%).

 

A Girona, el projecte de l'Ajuntament de Girona de promoure polítiques públiques a la ciutat que afavoreixin la transició ecosocial i la resiliència al canvi climàtic ha obtingut un 22,1% d'opinions favorables (un 8,5% ho valora com a molt positiu i un 13,6% com a simplement positiu), mentre que un 30,5% té una opinió desfavorable (un 23,7% dels quals tenen una opinió negativa i un 6,8% la tenen molt negativa). Un percentatge força elevat, del 47,4%, que o bé tenen un posicionament neutre respecte a aquesta possibilitat o bé no expressen cap opinió.

 

A Lleida, els economistes de la demarcació creuen que el principal repte a assolir en els propers anys és la millora de les condicions per al desenvolupament del sector agroalimentari, amb un 48,5%, seguit de la gestió de la immigració amb un 45,5% i la cohesió territorial 18,2%.

 

A Tarragona, els col·legiats i col·legiades opinen que les millors solucions per resoldre el problema de la sequera són reparar de les canonades amb un 51,4%, optimitzar l'estalvi del consum a tots els sectors econòmics amb un 37,8% i instal·lar més dessaladores amb un 24,3%.


Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA