Anna Gener, CEO de la consultora immobiliària Savills Barcelona: "Fins que no es resolgui el problema de Rodalies, no es podrà solucionar el problema de l'habitatge a Catalunya"
Notícies del Col·legi
- En un col·loqui celebrat al Col·legi d'Economistes de Catalunya, Gener ha valorat positivament la proposta del president Salvador Illa d'edificar 50.000 habitatges d'aquí al 2030, però ha advertit que és un repte "incommensurable".
- La CEO de Savills Barcelona ha reclamat més inversió pública i col·laboració publicoprivada per fomentar la promoció d'habitatges.
- El degà Carlos Puig de Travy ha recordat que "garantir l'accés a un habitatge digne i adequat és un dret constitucional".
Barcelona, 12 de març de 2025.- La CEO de la consultora immobiliària Savills Barcelona, Anna Gener, ha estat aquest dimarts 11 de març la protagonista d'una nova sessió del cicle "Converses del degà", Carlos Puig de Travy, en el qual ha abordat els reptes del mercat immobiliari català i les possibles solucions al problema de l'habitatge.
Gener ha estat contundent en afirmar que la millora de les infraestructures és essencial per resoldre la crisi residencial. "Fins que Rodalies no funcioni correctament, no resoldrem el problema de l'habitatge", ha assegurat. Segons la CEO de Savills Barcelona, una xarxa ferroviària eficient permetria estructurar una àrea metropolitana molt més àmplia i ben connectada amb el centre de Barcelona, afavorint així una millor distribució de les oportunitats que genera la ciutat en tot el territori català.
Durant la seva intervenció, Gener ha destacat que la regulació actual es limita a gestionar el que ja està construït i ha advocat per més inversió pública i col·laboració publicoprivada per fomentar la promoció d'habitatges. No obstant això, ha alertat que "la manca de sòl disponible, els tràmits urbanístics lents i la inseguretat jurídica" són grans obstacles per atraure capital privat i impulsar noves construccions. També ha posat èmfasi en el fet que molts concursos públics queden deserts: "La indústria immobiliària està desitjosa de participar, però han de canviar les bases. Costarà molt que s'acabin entregant els habitatges".
Gener ha subratllat que aquesta col·laboració publicoprivada només serà efectiva si es desenvolupa en un entorn de confiança i transparència. "És imprescindible establir un marc estable i segur perquè els actors privats puguin aportar les inversions necessàries per resoldre el problema de l'habitatge", ha afirmat.
En relació amb la iniciativa del Govern del president Salvador Illa d'edificar 50.000 habitatges fins al 2030, Gener ha valorat positivament l'objectiu d'incrementar l'oferta, però ha advertit que és un repte "incommensurable": "On està el sòl? On són els diners? Qui ho farà? Aquestes són les primeres preguntes que cal resoldre abans d'executar aquesta proposta", ha assenyalat. "La fiscalitat no és intel·ligent, no està ben pensada, però és una segona derivada. Primer hem de parlar d'on està el sòl, on són els diners i qui ho farà, i després ja parlarem d'impostos", ha remarcat.
Gener també ha fet referència a l'impacte dels tipus d'interès en el sector immobiliari. Ha recordat com el 2024, abans de l'anunci de Christine Lagarde sobre la baixada dels tipus d'interès, es va viure un període d'incertesa extrema: "Va ser un període terrorífic de 'wait and see', on els inversors no sabien quin interès exigir. Ara hi ha estabilitat i s'han tancat moltes operacions, però encara hi ha núvols al futur: existeix la possibilitat que tornin a pujar els tipus d'interès o que hi hagi inflació". Gener també ha expressat preocupació pel fet que Alemanya no estigui mostrant signes clars de recuperació econòmica, cosa que podria indicar l'inici d'una etapa inflacionista imminent.
Finalment, Gener ha advocat per una visió territorial més àmplia: "Hem de pensar en una Barcelona molt més gran, des de Mataró fins al Vallès". Segons ella, és imprescindible coordinar polítiques entre municipis per evitar regulacions fragmentades i "potenciar un policentrisme intel-ligent que beneficiï tot el territori català". Barcelona, ha dit, és un pol d'atracció per a inversors gràcies al seu teixit empresarial sòlid i al seu parc immobiliari competitiu.
El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha assenyalat de la seva banda que "l'habitatge no ha estat un tema prioritari per l'Estat i les comunitats autònomes perquè mai se li ha dedicat una partida pressupostària important". En aquest sentit, ha recordat que "garantir l'accés a un habitatge digne i adequat és un dret constitucional". "Es necessita un reflexió profunda sobre la necessitat de reorientar les polítiques d'habitatge a Espanya", ha demanat, i definir una estratègia que contempli acció pública decidida, col·laboració publicoprivada, estabilitat reguladora i seguretat jurídica, i disseny urbà i ordenament urbanístic.