Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Centre d’Anàlisi Econòmica Intercol·legial, presidit pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, presenta l’informe “Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021” [VIDEO]

Notícies

21 mar 2023

El Centre d’Anàlisi Econòmica Intercol·legial, presidit pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, presenta l’informe “Els i les professionals i la seva contribució a l’economia catalana 2018-2021” [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

L'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya - que representa més de 100 col·legis professionals amb més de 250.000 col·legiats/des de tots els àmbits professionals - ha presentat l'informe "Els i les professionals i la seva contribució a l'economia catalana 2018-2021" fruit de l'impuls del Centre d'Anàlisi Econòmica Intercol·legial presidit pel Col·legi d'Economistes de Catalunya.


L'estudi, elaborat pels economistes Josep Oliver Alonso i Xavier Segura Porta, té per objectiu estimar la contribució dels professionals a l'economia catalana en el període 2018-2021. Tal i com han destacat els autors durant la presentació, "l'anàlisi pren especial rellevància per la necessitat imperiosa d'obtenir augments de productivitat, objectiu per al qual el paper dels professionals és decisiu i per al qual també cal esperar impactes positius dels fons europeus Next Generation". Segons Oliver i Segura, "les circumstàncies adverses que han afectat els darrers anys l'economia catalana han exigit actuacions compensatòries per part del sector públic que en molts casos s'han centrat en àmbits com els de la sanitat i l'educació, àmbits en els quals els i les professionals tenen una particular presència".


Amb dades de 2021, l'informe destaca que el treball professional a Catalunya representa el 28% de l'ocupació, aporta el 40% de les remuneracions salarials i el 35% de les rendes mixtes d'autònoms i empresaris individuals, amb més del 47% de l'IRPF generat a Catalunya i el 38% de les cotitzacions socials, cosa que situa la seva contribució al Valor Afegit Brut (VAB) a l'entorn del 25%.


L'informe també mostra la situació de la dona professional i destaca el predomini femení de l'ocupació en aquest col·lectiu amb més del 56%. Es tracta d'un tret diferencial important amb la resta del mercat laboral on el pes dels homes és molt superior, tot i que l'estudi explicita la bretxa salarial també en l'àmbit professional.


A l'acte de presentació de l'informe, que ha tingut lloc a la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya, també hi han intervingut el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy i el president de l'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya i degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Jesús M. Sánchez. Per la seva banda, la periodista i vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya Núria de José ha estat la responsable de presentar i moderar l'acte. Carles Puig de Travy ha recordat que l'informe sobre la contribució dels i les professionals a l'economia catalana és el primer que elabora el Centre d'Anàlisi Econòmica Intercol·legial, presidit pel CEC, i ha ressaltat que "constata el valor que tenen els professionals i la seva enorme capacitat dinamitzadora de l'economia catalana". Jesús M. Sánchez ha destacat l'estudi forma part de la funció social dels professionals i ha afegit que "sense una economia forta amb seguretat jurídica és difícil que un país pugui tirar endavant".


L'Associació Intercol·legial, que representa més de 100 col·legis professionals amb més de 250.000 col·legiats/des de tots els àmbits professionals, va néixer amb la voluntat de reforçar la projecció social dels col·legis professionals, impulsar iniciatives d'interès comú, actuar com a interlocutora amb les Administracions i estudiar qüestions que afecten el col·lectiu, independentment del sector al qual pertanyin. La Intercol·legial va ser constituïda el 28 d'abril del 2011. El Centre d'Anàlisi Econòmica Intercol·legial, presidit pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, té per objectiu estudiar específicament la incidència dels serveis professionals en l'economia de Catalunya, amb especial atenció a l'impacte de les polítiques econòmiques i fiscals sobre el sector professional, avaluant la seva repercussió sobre l'economia general.

 

[+] veure nota de premsa


[+] veure informe "Els i les professionals i la seva contribució a l'economia catalana 2018-2021"

 

[+] veure document de presentació de l'informe "Els i les professionals i la seva contribució a l'economia catalana 2018-2021"

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA