Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • Enquesta de Situació Econòmica Primavera 2022 - La majoria dels economistes catalans, desconfiats amb la repercussió dels Fons Next Generation en l’economia catalana [VIDEO]

Notícies

16 jun 2022

Enquesta de Situació Econòmica Primavera 2022 - La majoria dels economistes catalans, desconfiats amb la repercussió dels Fons Next Generation en l’economia catalana [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy i el responsable tècnic de l'Enquesta de Situació Econòmica del CEC Xavier Segura han presentat aquest matí en roda de premsa les principals conclusions de l'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera de 2022 realitzada entre el 12 de maig i el 2 de juny de 2022 i a la qual han donat resposta gairebé 900 economistes. L'Enquesta de Situació Econòmica del CEC es fa des de fa 21 anys (es va iniciar la tardor de l'any 2001) en tres moments: a la primavera, a la tardor i a l'hivern.


Un dels elements que es té sempre en compte a l'Enquesta de Situació Econòmica del Col·legi d'Economistes de Catalunya és la valoració de la situació de l'economia. El 40,4% dels economistes consideren que l'economia catalana està ara millor que fa un any, mentre que un percentatge semblant (37,2%) creu que està pitjor. Aquests resultats contrasten amb els que es van produir a l'enquesta d'hivern (just abans de l'esclat de la guerra a Ucraïna) quan el 59,6% creia que la situació econòmica era millor que un any abans i només un 22,8% pensava que era pitjor.

 

A més, l'índex de Confiança dels Economistesque sintetitza el sentiment dels col·legiats davant de la situació econòmica general tenint present tots els factors que hi incideixen se situa a la primavera de 2022 en un 5,01 per a l'economia catalana i en un 4,95 per a l'economia espanyola d'una valoració d'entre 0 i 10 punts. En els dos casos, especialment en el de l'economia espanyola, l'índex ha reculat significativament, ja que a l'hivern estava en el 5,12 en el cas de Catalunya i el 5,15 en el d'Espanya. La previsió dels economistes indica una lleu millora d'aquí a final d'any, quan l'índex se situaria en el 5,06 per a l'economia catalana i en el 4,99 per a l'espanyola. En tot cas, previsions molt per sota de les que es manifestaven a l'hivern, quan s'esperava que l'índex se situaria a final del 2022 en el 5,47 per a l'economia catalana i en el 5,49 per a l'economia espanyola, tornant ja als nivells prepandèmia.


Pel que fa a la identificació per part dels economistes catalans dels principals problemes que afecten l'economia catalana, en l'enquesta d'aquesta primavera apareix com el principal problema els preus del gas, petroli, carburants i altres matèries primes, assenyalat com un dels tres principals problemes pel 60,6% dels enquestats. En el segon lloc, estretament lligat amb l'anterior, la inflació i els costos de producció, assenyalat pel 55,4% dels enquestats. I en el tercer lloc apareix el dèficit fiscal, indicat pel 34,5% dels enquestats com un dels tres problemes principals. Destaca la caiguda de l'impacte de la Covid-19 en el rànquing dels principals problemes.


L'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera de 2022 també ha consultat el grau de preocupació sobre circumstàncies adverses que impacten l'economia catalana. Els economistes enquestats es mostren pràcticament de forma unànime molt preocupats (un 47,0%) o preocupats (50,6%) per l'augment de preus i costos. També és molt elevada la preocupació pels efectes de la guerra d'Ucraïna (36,0% molt preocupats i 58,7% preocupats). La pujada de tipus d'interès és objecte de preocupació per al 60,1% i de molta preocupació per al 18,5% dels enquestats, mentre que un 19,7% està molt preocupat i un 48,4% preocupat pel que fa al retorn dels préstecs ICO.


També s'ha demanat als economistes que valorin les mesures preses pel govern espanyol en resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna. El mecanisme de fixació de preus de referència pel gas (49,8%), la nova línia de 10.000 milions d'euros d'avals ICO (30,4%) i la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant (29,2%) són les mesures valorades com a més favorables per a les famílies i empreses.


Una altra de les qüestions que ha centrat l'enquesta de primavera de 2022 ha estat la repercussió en l'economia catalana de l'arribada dels Fons Next Generation. Més de la meitat (56,5%) dels economistes enquestats creu que l'arribada dels Fons Next Generation repercutirà poc en l'economia catalana mentre que un 29,8% pensa que hi repercutiran força. L'opinió més favorable (que repercutiran molt) només la sosté un 4,7%, mentre que la més desfavorable (que no repercutiran gens) la manté un percentatge similar (4,4%).Els que confien en els efectes positius del Fons NGEU creuen que el major impacte positiu serà sobre l'activitat innovadora de l'empresa (38,7%). D'altra banda, els economistes catalans desconfien majoritàriament sobre el fet que hagi un repartiment territorial equitatiu (un 71,3%) i també de forma molt majoritària (78,0%) creuen que es produiran endarreriments en la seva arribada, que generaran menys creixement del previst i que seran menys transformadors del model productiu del que caldria esperar.

 

D'altra banda, l'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera de 2022 ha consultat sobre l'afectació a les empreses de la moratòria de la Llei Concursal i de la seva reforma. Entre els economistes catalans que s'han pronunciat sobre com ha afectat la moratòria de la llei concursal, un 29,6% opinen que la seguretat de les empreses no ha variat per aquest fet, un 18,0% creu que ha empitjorat i un 7,8% que ha millorat. Pel que fa a la reforma de llei concursal, el 17,7% opina que no afectarà la seguretat de les empreses, el 12,8% que l'empitjorarà i l'11,9% que la millorarà.


Finalment, l'enquesta ha demanat per la perspectiva de la temporada estiuenca a Catalunya i els resultats auguren molts bons pronòstics sobre la propera temporada turística: el 59,5% dels enquestats creu que serà bona i el 30,4% té encara una visió més favorable, opinant que serà excel·lent. Només un 7,0% pensa que serà regular, essent pràcticament insignificant (0,5%) el percentatge dels que opinen que serà dolenta.


Com en cada edició de l'enquesta, el CEC ha també traslladat preguntes concretes per a les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. A Barcelona s'ha demanat per l'impacte en l'economia barcelonina de la designació de la capital catalana com a seu de la Copa Amèrica de Vela el 2024. Un 40,5% dels enquestats de la demarcació consideren que l'impacte serà força favorable, mentre que un percentatge similar (39,0%) pensa, per contra, que serà poc favorable. A Girona, el 73,9% dels economistes de la demarcació creu que a les comarques gironines no es continua teletreballant tant com a les de l'àrea metropolitana de Barcelona, mentre que el 20,3% pensa que sí. A Lleida, un 18,6% dels enquestats de la demarcació consideren que la guerra d'Ucraïna afectarà molt el sector agroalimentari lleidatà, mentre un 65,1% creu que n'afectarà força i, en sentit contrari, un 16,3% creu que n'afectarà poc. A Tarragona, el 58,7% dels economistes creu que la repercussió de la guerra d'Ucraïna no serà major al seu territori que la que tindrà a la resta de Catalunya, mentre un 21,7% creu que sí que ho serà, però només en determinats sectors, i un 15,2% opina que sí que serà superior en general.

 

[+] veure nota de premsa


[+] Enquesta de Situació Econòmica Primavera 2022

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA