Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • L’exdegà del CEC Joan B. Casas aborda en una conferència virtual les diferències entre el model de finançament comú i el règim foral del País Basc [VÍDEO]

Notícies

6 abr 2021

L’exdegà del CEC Joan B. Casas aborda en una conferència virtual les diferències entre el model de finançament comú i el règim foral del País Basc [VÍDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha organitzat una conferència virtual amb motiu de la publicació del document elaborat pel grup 'Economistes pel Benestar' "Com millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya?" en el qual s'analitzen els serveis públics que s'hi relacionen més directament: salut, educació, serveis socials, habitatge, rodalies i pensions, i com es podria reforçar la seva qualitat si la Generalitat disposés d'un altre model de finançament.


La conferència, a càrrec de l'exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya i membre del grup 'Economistes pel Benestar' Joan B. Casas, s'ha centrat en abordar el model de finançament comú, actualment vigent a Catalunya, davant del règim foral d'Euskadi i Navarra.


Joan B. Casas ha recordat que "els impostos cedits i propis són només el 8-9% del conjunt de recursos de la Generalitat de Catalunya, mentre que la gran majoria els recapta l'Estat a través del model comú de finançament". D'altra banda ha apuntat que "la disminució del model de finançament a Catalunya representa aproximadament un 17% menys de recursos per càpita respecte la seva capacitat tributària inicial, cosa que representa uns 4.200 milions d'euros l'any".


En relació al règim foral d'Euskadi, així com també el de Navarra, Joan B. Casas ha explicat que "les tres diputacions forals basques són les encarregades de recaptar tots els impostos al País Basc: l'IRPF, IVA, Societats, Especials... i posteriorment reparteixen a l'Estat per les despeses acordades a la quota". Segons Joan B. Casas, "la discrepància entre els dos models fa que un ciutadà basc tingui un 83% més de recursos que un ciutadà català".


L'exdegà del CEC ha subratllat que "al grup d'Economistes pel Benestar hem conclòs que Catalunya necessita aplicar 9.107 milions d'euros per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i equiparar serveis bàsics de l'estat del benestar a la dotació del País Basc".


El president de la Comissió d'Economia Catalana del CEC Modest Guinjoan ha presentat la intervenció de Joan B. Casas i ha anunciat que el 12 d'abril tindrà lloc una segona conferència amb motiu de la publicació del document del grup d'Economistes pel Benestar centrada en aquest cas en les infraestructures i la xarxa de Rodalies.