Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi presenta el número 85 de la Revista Econòmica de Catalunya centrat en el futur del treball en un acte amb la intervenció del conseller d'Economia i Hisenda Jaume Giró [VIDEO]

Notícies

15 jun 2022

El Col·legi presenta el número 85 de la Revista Econòmica de Catalunya centrat en el futur del treball en un acte amb la intervenció del conseller d'Economia i Hisenda Jaume Giró [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha presentat en un acte a l'Auditori de la seu del CEC a Barcelona que també s'ha pogut seguir online el número 85 de la Revista Econòmica de Catalunya (REC) que porta per títol "El futur del treball".


El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy ha donat la benvinguda a l'acte destacant que "la Revista Econòmica de Catalunya s'edita des de l'any 1986 en català i pretén ser un instrument que el Col·legi aporta a la societat a l'hora de reflexionar sobre els principals reptes que té l'economia catalana".


El director de la Revista Econòmica de Catalunya, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i col·legiat de mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya Guillem López Casasnovas, el coordinador de la REC 85, catedràtic al Departament d'Econometria, Estadística i Economia Aplicada i investigador al Grup de Recerca d'Anàlisi Quantitativa Regional de la Universitat de Barcelona Raül Ramos i l'economista, professora del Departament d'Economia de la Universitat de Barcelona i secretària del Consell de Redacció de la Revista Econòmica de Catalunya Judit Vall han presentat les principals conclusions de la REC 85, la qual aborda en un total de 10 articles a càrrec de 22 autors i autores els principals reptes i deficiències del mercat de treball, així com l'anàlisi dels elements de canvi i les tendències futures.
Els diversos articles de la revista apunten que les dues característiques que sempre s'han destacat del mercat de treball català i espanyol, l'elevada taxa d'atur i de temporalitat, no són els únics problemes a afrontar en el futur. En aquest sentit la REC 85 apunta l'anàlisi de tres tendències que esdevindran clau en el funcionament dels mercats de treball durant les properes dècades: una població cada cop més envellida, una formació més en línia amb les necessitats de les empreses i un mercat de treball poc inclusiu i clarament desigual. Sempre sota la premissa que un bon mercat de treball és clau per al benestar i que més qualitat dels llocs de treball és sinònim de més productivitat.


La Revista Econòmica de Catalunya 85 també analitza d'altres qüestions d'actualitat com és la possibilitat d'adoptar una setmana laboral de quatre dies com a mecanisme d'innovació social. En un article, Pedro Gomes (Birkbeck University of London) defensa que passar de l'actual setmana laboral de cinc dies a una setmana laboral de quatre dies tindria molts avantatges tant per als ciutadans com per a les empreses. Tot i així, Gomes no proposa una organització flexible de la jornada laboral a les empreses de 4 dies enlloc de 5, sinó l'adopció coordinada i generalitzada d'aquesta mesura a la gran majoria de les activitats econòmiques.


Una altra de les qüestions que s'aborden a la REC 85 és la formació dual a Catalunya des d'una perspectiva ocupacional en un article a càrrec de Josep Lladós, economista i professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya. Josep Lladós ha presentat l'article destacant que "per consolidar aquesta opció com una alternativa d'èxit amb vista al futur cal actuar de manera concertada entre els diversos agents, dotant de major autonomia les empreses per tal de decidir els continguts d'aprenentatge però sense depreciar la qualitat dels estàndards educatius". Lladós també ha afegit que "cal atreure un major nombre d'empreses per poder consolidar aquesta opció formativa al llarg del territori i fer-la prou flexible per atendre les noves demandes derivades dels processos de digitalització i automatització".


L'acte de presentació de la Revista Econòmica de Catalunya 85 ha comptat amb la intervenció de Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, el qual ha apuntat que "la projecció i el prestigi dels nostres centres d'investigació, el rigor i originalitat amb què es treballa a les facultats d'economia de les universitats del país, i fins i tot l'excel-lència de la producció científica d'economistes catalans que treballen a l'estranger fan que puguem presumir legítimament que Catalunya és un hub en la recerca econòmica internacional". Jaume Giró ha afirmat que "la revista del Col·legi d'Economistes és una prova més de la categoria d'aquest ecosistema i de la qualitat dels fruits que dona".


El conseller d'Economia i Hisenda també ha subratllat que "el fet que hi hagi una tradició tan potent de ciència econòmica al nostre país és un incentiu per dissenyar i implementar polítiques realistes" i ha afegit que "la recerca i el coneixement, en totes les disciplines aplicades o no, representen avui l'actiu econòmic més valuós que pot tenir un país". "El que ha de fer un govern responsable és dedicar-hi recursos", ha conclòs.


Finalment, en referència a la temàtica de la Revista Econòmica de Catalunya 85, Jaume Giró ha assegurat que "quan es parla del futur del treball, es dona a entendre que es possible pensar un horitzó on el treball no existeixi" i ha suggerit que "potser hem de canviar d'ordre els termes del sintagma i parlar del treball del futur".

 

[+] Veure REVISTA ECONÒMICA DE CATALUNYA 85


[+] Veure nota de premsa

 

 


Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA