Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Enquesta situació econòmica

17 jun 2021

ENQUESTA SITUACIÓ ECONÒMICA PRIMAVERA 2021

Enquesta situació econòmica

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Més Informació

  • documentpdf ENQUESTA SITUACIÓ ECONÒMICA PRIMAVERA 2021

L'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera 2021 del CEC incorpora un monogràfic amb propostes per a una reforma tributària en què els i les economistes valoren la modificació de l'impost de patrimoni, l'impost de societats i l'impost de successions. El 76,7% es mostren favorables a modificar l'impost sobre el patrimoni, d'entre els quals el 55,6% aposta per suprimir-lo. Un 69,7% es mostra partidari de la modificació de l'impost de societats i entre aquests un 68,3% creu que les societats no residents amb negocis en territori espanyol haurien de tributar per un impost de societats mínim i un 62,0% està d'acord amb la conveniència de l'establiment d'un tipus mitjà mínim. Un 82,8% dels enquestats defensa modificar l'impost de successions. Entre els que es mostren a favor de la modificació, el canvi que genera més consens (assenyalat pel 71,9%) és que caldria que fos bonificat per a descendents. D'altra banda, la immensa majoria (70,2%) es mostra a favor de suprimir la diferència de tributació entre autonomies.

 

L'índex de confiança dels economistes es recupera de forma significativa amb relació a fa un any, passant del 3,62 al 4,20 per a l'economia catalana i del 3,33 al 4,22 per a l'economia espanyola. La previsió és que l'índex continuï recuperant-se i se situï en el 4,79 a finals del 2021 per a l'economia catalana i en el 4,76 per a l'economia espanyola. En relació amb els principals problemes de l'economia catalana, l'impacte de la Covid-19 continua situant-se com el principal problema actual de l'economia catalana (70,4%), però amb tendència decreixent. La situació política es manté en segona posició (53,6%) i amb dinàmica creixent.

 

Un altre dels punts consultats a l'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera de 2021 ha estat sobre les prioritats a l'hora de destinar els fons europeus d'entre els programes d'inversió que contempla el "Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència" presentat pel govern espanyol a Brussel·les. Els i les economistes enquestats consideren que els més transcendents són els dedicats a la ciència i la innovació, a la nova política industrial i l'economia circular i a les energies renovables.

 

Amb relació a les prioritats entre les estratègies de reactivació i transformació de l'economia catalana que la Generalitat de Catalunya ha definit per orientar l'aplicació dels fons europeus, els i les economistes consideren que els més rellevants són la innovació, la competitivitat i les infraestructures.

Respecte a la capacitat de gestió, execució i control per part de les administracions dels fons europeus, els i les economistes enquestats es mostren més aviat escèptics, atorgant una puntuació a la Generalitat de Catalunya de 4,38 i una, encara inferior, 3,95 al govern espanyol.

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA