Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Enquesta situació econòmica

14 des 2021

ENQUESTA SITUACIÓ ECONÒMICA TARDOR 2021

Enquesta situació econòmica

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Més Informació

  • documentpdf ENQUESTA SITUACIÓ ECONÒMICA TARDOR 2021

L'índex de confiança dels economistes que recull l'Enquesta de Situació Econòmica de Tardor 2021 del Col·legi d'Economistes de Catalunya es continua recuperant de forma significativa, assolint un 4,88 per a l'economia catalana i un 4,93 per a l'espanyola. Tot i així, els economistes catalans situen en un 6,7 (en una escala del 0 al 10) la preocupació sobre una possible frenada en la reactivació prevista per a l'economia catalana.


L'enquesta detecta una clara divisió d'opinions entre els economistes sobre si el repunt actual de la inflació és de caire conjuntural, cosa que creu el 48,2%, o si té components estructurals, cosa que pensen el 46,9%.


Els economistes enquestats consideren que el problema generat per l'extraordinària pujada del preu de l'electricitat s'hauria d'abordar principalment a través d'una reforma a nivell europeu del funcionament d'aquest mercat i de compres conjuntes de gas, d'una modificació dels sistema de subhastes d'electricitat i de l'eliminació dels components aliens a la producció i distribució de l'energia elèctrica de la factura de la llum.


La identificació per part dels economistes catalans dels principals problemes que afecten l'economia catalana ha experimentat un canvi molt significatiu des de la darrera enquesta, feta la primavera d'enguany. Així, ara apareix com el principal problema el del preu de l'electricitat, assenyalat com un dels tres principals problemes pel 37,6% dels enquestats, quan a l'enquesta de la primavera només ho va ser pel 4,4% ocupant l'11è lloc en el rànquing de problemes. En el segon lloc ara apareix el dèficit fiscal, assenyalat pel 34,5% dels enquestats, mentre a l'enquesta de primavera va ser assenyalat pel 36,2% com un dels tres problemes principals, tot i que aleshores ocupava el quart lloc en el rànquing de problemes, darrera l'impacte de la Covid-19 (que era el primer i ara és el cinquè), la situació política (que era el segon i ara és el quart) i l'atur (que era el tercer i ara apareix com el desè). Finalment, el tercer problema que ara apareix com a més greu és el de la crisi en la cadena de subministraments, assenyalat pel 30,6% dels enquestats (quan la primavera passada no apareixia a la llista).


L'Enquesta de Situació Econòmica de Tardor 2021 del CEC incorpora un monogràfic sobre l'evolució prevista de la borsa europea. Un 34,0% dels economistes preveu que l'Índex Eurostoxx se situï entre els 4.000 i 4.500 punts a finals del 2022, mentre un percentatge similar (33,7%) creu que superarà la barrera dels 4.500 punts. També apunten una millora relativa el 2022 respecte al 2021 pel que fa al comportament de l'IBEX 35 en relació amb el de l'EuroStoxx 50.


Finalment, l'Enquesta de Situació Econòmica de Tardor de 2021 ha traslladat preguntes concretes per a les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. A Barcelona un 82,1% dels enquestats es mostren partidaris de l'ampliació de l'aeroport del Prat: un 50,5% amb la condició que s'internalitzin els impactes ambientals i socioeconòmics generats i un 31,6% en qualsevol cas. A Girona s'ha consultat per la demanda d'habitatges d'ús turístic. Un 62,8% creu que la reducció que s'ha produït arran de la pandèmia no es mantindrà de cara al futur ni afectarà el mercat de lloguer residencial, mentre que el 25,5% diu que sí. A Lleida s'ha demanat fer un balanç de la influència de l'aeroport d'Alguaire en el desenvolupament econòmic i la dinamització del territori en els seus primers 10 d'existència. El 63,0% creu que ha estat nul, un 7,4% negatiu i un 9,3% molt negatiu, mentre que un 16,7% opina que ha estat positiu i un 1,9% molt positiu. A Tarragona s'ha demanat una previsió sobre el creixement econòmic de les comarques tarragonines el 2022. El 54,1% creu que el 2022 hi haurà un creixement moderat; un 12,2% pensa que el creixement arribarà a ser substancial, mentre que un 33,8% és pessimista i opina que no hi haurà un creixement econòmic significatiu.

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA