Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Llibres destacats d'economia i empresa

Els llibres estan ordenats per data d’edició, fet que permet que apareguin primer les novetats. En el formulari de recerca podeu demanar els llibres que tenen una paraula concreta en el seu títol o bé que hagin estat publicats entre unes determinades dates.

A cada llibre trobareu el nom del col·legiat/da autor/a, el nom de la resta d'autors (en cas que hi siguin), l'editorial, l’ISBN i una breu sinopsis del llibre.

En el següent llistat hi trobareu dos tipus de llibres:

  • Llibres referents: Un comitè integrat pels col·legiats/des Oriol Amat, Montserrat Colldeforns, Enric Genescà i Xavier Segura informen de llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que, segons la seva opinió, són referents.

  • Llibres recomanats: Els col·legiats/des del Col·legi d'Economistes de Catalunya poden recomanar llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que per qualsevol motiu considerin d'interès. (Si ets col·legiat/da i vols recomanar un llibre,fes clic aquí).

Podeu deixar el vostre comentari o opinió, visible per a la resta d’usuaris del servei, fent clic a dins la fitxa de cada llibre.

1 gen 2014

Referent: Los alquimistas. Tres banqueros centrales y un mundo en llamas

Llibres destacats d'economia i empresa

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Autor: Neil Irwin

Editorial: Deusto S.A Ediciones. Colección Economía

ISBN: 978-84-234-1850-3

No són tres banquers, sinó quatre, els protagonistes d'aquest llibre, i no és només la de un mon que "crema" sinó també la història dels bancs centrals i els seus "alquimistes" (persones que dominen l'art de la transmutació de la matèria) des del 1656 fins el 2012. Els errors i els encerts de Ben Bernanke (Banc de la Reserva Federal dels EE.UU), Mervyin King (Governador del Banc d'Anglaterra), Jean Claude Trichet i Mario Draghi (Banc Central Europeu) són explicats i contextualitzats d'una manera que t'enganxa, t'atrau i alhora et fa lamentar que el llibre "acabi" el desembre del 2012. Perquè la història continua, és clar, i al lector li sembla que és més capaç d'entendre i comprendre el que passa ara mateix, després d'haver llegit aquest llibre. El capítol sobre la nova odissea grega és tan actual com recomanable, i la batalla al Congrés americà per defensar la "independència" de la Reserva Federal, un bon exemple de la lluita ideològica i la corresponent tensió política que és l'essència de la democràcia, i que també es dona -encara que de manera diferent - a la Unió Europea i en particular a la euro zona.

 

No molta gent sap què fa exactament (o pot fer, perquè depèn de quin país es tracti), un banc central, i fins a quin punt, des de la crisi del 2007 els bancs centrals s'han trobat experimentant i fent "coses" noves, creuant, com explica Irwin, tants Rubicons que és impossible tornar enrere.

 

Hi ha un altre llibre, molt recomanable, sobre la gran depressió dels anys 30 des de la perspectiva també dels banquers centrals de l'època. El seu autor, Liaquat Ahamed, el titula: "Los señores de las finanzas", però li dona el subtítol clarament expressiu de: "los cuatro hombres que arruinaron el mundo". El judici de Neil Irwin pels nostres contemporanis és molt més favorable: creu que, almenys, van aprendre dels errors dels seus predecessors i van poder evitar la catàstrofe. Ja és molt. Per Irwin, "les societats democràtiques han confiat als seus banquers centrals un poder enorme, perquè algunes coses són tan importants i alhora tècnicament tan complexes que no podem realment sotmetre-les a votació. No podem esperar la perfecció. Però sí que hem d'exigir progrés". Alguns arrufaran el nas davant aquesta afirmació, però el llibre de Neil Irwin ens ajudarà a entendre i a tenir criteri. En una situació de canvi tan radical del sistema monetari internacional com la que estem experimentant, aquesta no és una aportació menor.

 

Sobre l'autor:

Periodista del Washington Post des del 2000 fins el 2012, i el principal responsable d'economia al diari, ha seguit molt de prop la crisi financera i les respostes des del govern dels Estats Units i la Reserva Federal entre 2007 i 2012. Es va formar en economia a la Columbia University i actualment és corresponsal econòmic del "The New York Times". També apareix sovint a diferents televisions americanes.

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA