Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Conferències i Sessions Temàtiques

Dinar-col·loqui Què mengem?. Història de l'Alimentació i la Nutrició a Catalunya

Dades de l’Acte

Nombre del curs:
 D011/2019
Seu:
 Barcelona
Àrea:
 ALTRES ACTIVITATS FORMATIVES

Organitzador

  • COMISSIÓ ECONOMIA AGROALIMENTÀRIA

Programa

DATA: 11 d'octubre de 2019

HORARI: de 14.00 a 16.00 hores

LLOC: Restaurant Pomarada (Passeig de Gràcia, 78, Pral.)

 

 

 

 

Preu Debat: La participació al debat és gratuïta.

 

Preu dinar: 20,00€ (a pagar individualment al restaurant). El cost inclou el dinar del ponent.

 

Inscripcions: cal inscriure's abans del dia 4 d'octubre)

 

Nota important: La inscripció en el dinar col·loqui comporta una reserva al Restaurant Pomarada. Cal que, en cas de no poder assistir, es comuniqui al Col·legi amb suficient antelació.

 

 

 

 

 

Presentarà:

 

Sr. Antoni García, vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya

 

 

Ponent:

 

Sr. Ramon Clotet, membre emèrit de l'Institute of Technologists (EUA) i secretari de la Fundació Triptolemos.

 

 

 

 

"HISTÒRIA DE L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ A CATALUNYA: PERSONES, FAMÍLIES I EMPRESES" amb Ramon Clotet

 

Parlarem de la història de les persones, famílies i empreses alimentaries a Catalunya en la 2a part del segle XIX i la 1a part del segle XX, i de com el seu dinamisme i coneixements van contribuir a millorar l'alimentació.

 

La història de l'activitat productora d'aliments a Catalunya des de mitjan segle XIX fins a també mitjan segle XX (cent anys d'història apassionant) és un model de com en un entorn determinat sorgeixen personatges clarividents que amb les eines que tenen... i les que busquen... i les que creen... resolen, via empresa, necessitats bàsiques de la societat.

 

S'endinsa en la descripció de diverses persones i famílies que han creat, desenvolupat i consolidat indústries alimentàries a Catalunya:

 

  • - Galetes: Viñas, Birba, Trias
  • - Begudes alcohòliques: Codorniu, Freixenet, Torres, Mont-Ferrant, Lehman, Bacardí, Anís del Mono, Moritz, Damm
  • - Oli d'oliva: Borges
  • - Làctics: Letona/Cacaolat, Danone
  • - Xocolata: Simon-Coll, Arumí, Torres
  • - Anàlisis alimentàries: Oliver Rodés
  • - Productes dietètics: Santiveri, Ordesa
  • - Brous i sopes deshidratats: Gallina Blanca

 

Tot això està recollit en el llibre "Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics" (ACCA/CCNIEC, 2019). El Sr. Ramon Clotet n'ha fet la introducció a la primera part, objecte d'aquest dinar-col·loqui. Hi apareixen algunes d'aquestes persones i famílies com a mostra d'una societat dinàmica en què l'ús de coneixements barrejat amb l'entusiasme per contribuir a la millor alimentació de la societat dona lloc a la creació d'empreses de tot tipus, interconnectades, amb una visió del que després se n'ha dit clúster, i amb sentit de servei.



SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA