Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La salut a la ciutat inaugura un cicle de conferències online sobre l'impacte de la COVID-19 en l'urbanisme i la gestió dels entorns metropolitans

Notícies

9 jun 2020

La salut a la ciutat inaugura un cicle de conferències online sobre l'impacte de la COVID-19 en l'urbanisme i la gestió dels entorns metropolitans

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

5 punts

 1  Vots

La Comissió d'Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya, juntament amb la col·laboració d'altres Comissions del Col·legi, enceta un cicle de conferències al voltant de l'impacte de la COVID-19 en l'urbanisme i en la gestió dels entorns metropolitans. Les diverses sessions programades abordaran els fronts i els sectors econòmics que conflueixen en l'economia urbana, en l'ordenació del territori i en la gestió de les ciutats (salut, transport de mercaderies, sector aeroportuari i turisme, operadors immobiliaris, habitatge protegit, comerç, transport de passatgers, etc.).


A partir d'un diàleg amb dos ponents experts en cadascuna de les matèries, les sessions tenen per objectiu obrir la ment a pros i contres, dubtes, riscos i oportunitats derivats del moment de canvi actual, reconeixent les seves incerteses, i amb l'objectiu de compartir pensaments i reflexions en un moment disruptiu.


La primera conferència del cicle va tenir lloc el 8 de juny i es va centrar en abordar la ciutat com a entorn de prosperitat des de dues perspectives diferents: l'epidemiològica i pandèmica, i com a pol de concentració d'activitat econòmica (economies d'aglomeració).


El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Anton Gasol va donar la benvinguda a l'acte. Per la seva banda, el membre de la Junta de Govern del CEC Miquel Morell va moderar les intervencions dels dos ponents: Joan Clos, President d'ASVAL, Director Executiu de UN-Habitat (2010-2017) i Alcalde de Barcelona (1997-2006) i Mark J. Nieuwenhuijsen, Director de Planejament Urbanístic, Medi Ambient i Salut a ISGlobal.


Joan Clos va destacar que "en la història urbana s'han viscut epidèmies més mortíferes que la de la COVID-19 però la diferència és que ara hi ha més informació i la gent sap més el que passa" i va afegir que "el principal error amb la COVID-19 a nivell mundial ha estat en salut pública i epidemiologia". L'exalcalde de Barcelona va comentar que "hi ha un alt risc que la ciutat fracassi per la seva desigualtat, i la clau és millorar la salut entesa en un sentit ampli". Joan Clos va afirmar també que "la nova agenda urbana està més vigent que mai" i va afegir que "la planificació urbana ha de reduir la necessitat de mobilitat creant feines a prop d'on viu la gent reduint l'ús del vehicle privat".


D'altra banda, Mark J. Nieuwenhuijsen va subrallar la importància que "les ciutats s'adaptin a la necessitat de mantenir la distància social que comporta la COVID-19". "Necessitem més espais verds, més carrils bici i més espai públic per a la gent", va afegir Nieuwenhuijsen. El Director de Planejament Urbanístic, Medi Ambient i Salut a ISGlobal també va assegurar que "el problema d'una ciutat no és la seva densitat de població, sinó no tenir un sistema de salut pública preparat". En el cas de Barcelona, Nieuwenhuijsen va opinar que "malgrat ser una ciutat compacta, cosa que beneficia la salut dels seus ciutadans, el problema de Barcelona és la falta d'un bon sistema de transport públic pel conjunt de la seva àrea metropolitana".

 

Finalment, la membre de la Comissió d'Economia Territorial i Urbana del CEC Maria Nieves Cosialls va traslladar als ponents les preguntes que feien en directe els assistents a través d'un xat.


El cicle de conferències al voltant de l'impacte de la COVID-19 en l'urbanisme i en la gestió dels entorns metropolitans tindrà dues sessions més:


15 de juny a les 12H. "Ciutat i transport de mercaderies"


29 de juny a les 18H. "Sector aeroportuari i fluxos turístics"

 

Vídeo de l'acte "Salut i ciutat":


Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA