Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • Muriel Casals tanca l’exposició que ha impulsat durant un any el Col·legi per posar en valor la contribució de les dones economistes

Notícies

9 feb 2021

Muriel Casals tanca l’exposició que ha impulsat durant un any el Col·legi per posar en valor la contribució de les dones economistes

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La mostra de dones economistes impulsada per la Comissió d'Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya amb el patrocini de Basi Group es tanca aquest mes de febrer amb la figura de Muriel Casals.

 

Doctorada en Ciències Econòmiques el 1981 a la Universitat Autònoma de Barcelona, Muriel Casals va militar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), a Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i al sindicat Comissions Obreres. A principis dels anys noranta va començar a apropar-se a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Va ser membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió entre el 1983 i el 1988 i del Patronat de la Fundació Jaume Bofill i de la Junta de l'Ateneu Barcelonès del 2003 al 2007. Casals va presidir Òmnium Cultural entre el 2010 i el 2014, i el 2015 va ser elegida diputada per la coalició Junts pel Sí.


La seva recerca es va centrar en l'estudi del sector tèxtil català, la qual va iniciar amb la seva tesi doctoral i va complementar amb diversos articles i publicacions. En els seus treballs va explicar com durant la I Guerra Mundial la indústria tèxtil catalana va poder col·locar els seus productes als països bel·ligerants, i va demostrar fins a quin punt no va saber aprofitar l'ocasió per a esdevenir més competitiva amb els beneficis obtinguts.


Muriel Casals va exercir com a professora titular al departament d'Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb especial interès en la teoria de Keynes. També es va fixar en l'esperit crític de la deixeble de Keynes a la Universitat de Cambridge Joan Violet Robinson. A més va explicar el pensament heterodox basant-se en J.A. Hobson i en Rosa Luxemburg.


Muriel Casals es va preocupar de repensar el model econòmic que s'havia d'aplicar a Catalunya. Segons ella, calia donar prioritat a la indústria, seguint la tradició del país, però sense perdre de vista que la riquesa prové del treball i del capital i del sistema educatiu lligat a les necessitats de la indústria i no pas de l'especulació. Es definia com a una economista keynesiana i va defensar l'estat del benestar en el seu llibre "La fam i l'orgull", on donava una gran rellevància a la distribució de la riquesa, difícil de dur a terme perquè Catalunya no disposava d'una hisenda pròpia capaç de garantir la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i la millora de la productivitat de les empreses.


Muriel Casals tanca la llista de 12 dones economistes seleccionades amb l'objectiu de destacar les seves aportacions a la societat i a la ciència econòmica. Des del mes de març del 2020, al hall d'entrada del Col·legi d'Economistes de Catalunya s'hi ha exposat cada mes un plafó diferent amb les principals contribucions realitzades per cadascuna d'aquestes 12 dones. També s'ha divulgat de forma mensual la figura de cadascuna d'elles a través de la pàgina web i les xarxes socials del Col·legi.


L'exposició es va inaugurar el març del 2020 amb la col·legiada de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya Mercè Sala. A l'abril li va prendre el relleu Rosa Luxemburg, al maig Mary Paley Marshall, al juny Beatrice Potter Webb, al juliol Clara Elizabeth Collet, a l'agost Elizabeth Boody Schumpeter, al setembre Joan Violet Robinson, a l'octubre Elinor Ostrom, al novembre Edith Penrose, al desembre Harriet Hardy Taylor Mill i al gener Anna J. Schwartz.


El tancament oficial d'aquesta exposició tindrà lloc en el marc d'un acte sobre la dona emprenedora que organitzarà el Col·legi al març amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA