Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • Edith Penrose, nova protagonista de l’exposició de dones economistes al Col·legi

Notícies

10 nov 2020

Edith Penrose, nova protagonista de l’exposició de dones economistes al Col·legi

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La mostra de la Comissió d'Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya patrocinada per Basi Group i que té per objectiu destacar les aportacions a la societat i a la ciència econòmica que han realitzat les dones economistes es centra durant el mes de novembre en la figura d'Edith Penrose.

 

Edith Penrose va estudiar Economia a la Universitat de Berkeley i es va doctorar a la Universitat John Hopkins el 1950. Durant la seva vida va estar afiliada a la Australian National University, la University of Baghdad, la London School of Economics i INSEAD.

 

Penrose va trencar amb les idees tradicionals sobre l'empresa al plantejar alternatives en relació a la gestió del coneixement, el paper de la gerència, l'esperit emprenedor, la supervivència de les pimes, i sobretot, en relació als models de creixement i de la dimensió òptima de l'empresa.

 

La vida personal i professional de Penrose van marcar les seves línies d'investigació. El fet de viure i treballar a diferents continents li va permetre disposar d'informació de primera mà d'empreses de diferents contextos culturals, podent contrastar i millorar el seu model de la Teoria del Creixement de l'empresa, que va quedar recollit en la seva obra principal The Theory of the Growth of the Firm publicada el 1959.

 

Segons Penrose el ritme i la direcció del creixement empresarial no depenen tant de la capacitat de finançament de les inversions o de l'evolució de la demanda sinó que hi té una gran influència la capacitat de l'equip gerencial.

 

Segons Penrose, l'equip de gerència no pot ser substituït per personal extern, ja que constitueix el nucli de la gestió administrativa, i sobretot, perquè l'experiència dels seus membres ha estat adquirida dins de l'empresa i en conjunt els qualifica per oferir serveis que són útils per a les operacions del grup al qual estan associats. A més, considera que el creixement acostuma a anar vinculat a un increment en la contractació de recursos humans que no estan disponibles de manera immediata ja que solen requerir un temps d'adaptació i aprenentatge dins l'empresa.

 

La mostra de dones economistes, que té per objectiu donar a conèixer 12 dones economistes que han tingut un paper rellevant al llarg de la història i la contribució de les quals ha estat sovint ignorada o relegada a un segon pla, es va inaugurar el 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona amb la col·legiada de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya Mercè Sala. A l'abril li va prendre el relleu ja de forma digital per l'alerta sanitària de la COVID-19 Rosa Luxemburg, al maig Mary Paley Marshall, al juny Beatrice Potter Webb, al juliol Clara Elizabeth Collet, a l'agost Elizabeth Boody Schumpeter, al setembre Joan Violet Robinson i a l'octubre Elinor Ostrom.

 

Edith Penrose és ara la protagonista i el plafó on s'exposen les seves principals contribucions es podrà veure durant el mes de novembre al hall d'entrada de la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona.

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA