Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La keynesiana Joan Violet Robinson, la dona economista protagonista al setembre

Notícies

10 set 2020

La keynesiana Joan Violet Robinson, la dona economista protagonista al setembre

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La mostra de la Comissió d'Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya patrocinada per Basi Group i que té per objectiu destacar les aportacions a la societat i a la ciència econòmica que han realitzat les dones economistes es centra durant el mes de setembre en la figura de Joan Violet Robinson.


Joan Violet Robinson, d'origen britànic, es va llicenciar en Economia a la Universitat de Cambridge, on també va ser docent i catedràtica. Robinson es definia a ella mateixa com a "economista burgesa" i "keynesiana d'esquerres per antonomàsia". Amb el temps va esdevenir una icona per moltes generacions de dones economistes gràcies a la seva intel·ligència i la manera com es va fer un lloc en una acadèmia econòmica molt masculinitzada.


L'any 1933 va publicar Economia de la Competencia Imperfecta, que va revolucionar la microeconomia. Va ser membre del Cambrige Circus, un grup d'economistes afins a John Maynard Keynes. Les seves primeres aportacions a l'economia van ser en l'àrea de la competència imperfecta, oposant una variant a la tradició neoclàssica-marshalliana que dicotomitzava l'economia en la competència perfecta o el monopoli absolut. Robinson va participar com a col-laboradora en la Teoria general de l'ocupació, l'interès i el diner de Keynes. Durant la Segona Guerra Mundial va treballar en diferents comitès governamentals en qüestions relacionades amb el moment bèl·lic. Una feina que la va portar a publicar l'any 1942 Essays on marxian economics, on va intentar rescatar aspectes purament econòmics i conceptuals de l'obra de Karl Marx.


Les seves aportacions a la teoria del capital i del creixement econòmic durant la dècada dels cinquanta i seixanta van gaudir de gran reconeixement. Va protagonitzar juntament amb Robert Solow i Paul Samuelson la "Controvèrsia entre les dues Cambridges" en relació a la teoria del capital i les seves implicacions en la teoria del creixement. Robinson va posar sobre la taula una sèrie de incoherències teòriques als esquemes de pensament econòmic desenvolupats fins aleshores.


Joan Violet Robinson és doncs la protagonista durant el mes de setembre de la iniciativa del Col·legi d'Economistes de Catalunya que té com a objectiu donar a conèixer dones economistes que han tingut un paper rellevant al llarg de la història i la contribució de les quals ha estat sovint ignorada o relegada a un segon pla. La mostra es va inaugurar el 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona amb la col-legiada de Mèrit Mercè Sala. A l'abril li va prendre el relleu ja de forma digital per l'alerta sanitària de la COVID-19 Rosa Luxemburg, al maig Mary Paley Marshall, al juny Beatrice Potter Webb, al juliol Clara Elizabeth Collet, a l'agost Elizabeth Boody Schumpeter i ara Joan Violet Robinson.

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA