Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • Àlvar Garola presenta al Col·legi d’Economistes de Catalunya la seva tesi doctoral sobre infraestructures i gestió de la mobilitat

Notícies

30 set 2019

Àlvar Garola presenta al Col·legi d’Economistes de Catalunya la seva tesi doctoral sobre infraestructures i gestió de la mobilitat

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El doctor del programa d'Enginyeria i Infraestructures de Transport, professor del departament d'Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya i soci del Gabinet d'Estudis Econòmics Àlvar Garola va presentar al Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) la seva tesi doctoral ''Infraestructures i gestió de la mobilitat: aspectes econòmics, territorials i rendibilitat social''.

 

L'acte, coorganitzat per la Comissió d'Economia Territorial i Urbana del CEC i l'Associació Catalana de Ciència Regional (ACCR), el van presentar el membre de la Junta de Govern del CEC i de la junta de l'ACCR Miquel Morell i el catedràtic del Transport de la Universitat Politècnica de Catalunya Francesc Robusté.

 

Àlvar Garola va iniciar la seva intervenció recordant que "les infraestructures han estat tradicionalment un element considerat clau per la qualitat de vida de la població i per la competitivitat d'un territori". Garola va explicar que els objectius de la seva tesi doctoral són "fer aportacions metodològiques que ajudin a entendre l'impacte de les infraestructures, proposar factors de millora en el procés d'avaluació i, en definitiva, incorporar elements que ajudin a la presa de decisions". També va comentar que el seu treball està basat en les infraestructures viàries, si bé es pot aplicar a d'altres infraestructures, analitzant els impactes territorials, ambientals i socials.

 

El doctor del programa d'Enginyeria i Infraestructures de Transport de la UPC va proposar una eina per mesurar l'impacte d'una infraestructura sobre l'economia local basada en les taules input-output, mètodes iteratius i els coeficients de localització considerant el pes de l'estructura productiva d'un determinat territori. Es tracta d'un sistema que pot ajudar a prendre decisions i que pot ser útil per analitzar actuacions sobre un territori des del punt de vista econòmic.

 

D'altra banda, Àlvar Garola va apuntar que "l'aplicació d'una metodologia shift-share pot ajudar a establir una relació entre la dotació d'infraestructures i el nivell de producció a escala territorial". A més va afirmar que "els casos analitzats mostren que la posada en marxa de noves infraestructures que milloren l'accessibilitat han donat lloc a dinàmiques positives pròpies no atribuïbles al cicle productiu ni a l'estructura sectorial", generades per canvis significatius en l'estructura empresarial.

 

El soci del Gabinet d'Estudis Econòmics va proposar a més "introduir en l'anàlisi Cost-Benefici els efectes de la pèrdua de les aportacions ambientals del sòl ocupat per les infraestructures" i va apostar per "la monetització de funcions ambientals amb un mètode flexible amb diferents nivells d'aprofundiment que pot adaptar-se a cada territori en funció de les seves característiques". Finalment, Garola va defensar "la integració de la privacitat en l'anàlisi cost benefici", com un element addicional a tenir en compte en la presa de decisió.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA