Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • Una de les fundadores de la London Schools of Economics, Beatrice Potter Webb, protagonista de l’exposició de dones economistes al juny

Notícies

10 jun 2020

Una de les fundadores de la London Schools of Economics, Beatrice Potter Webb, protagonista de l’exposició de dones economistes al juny

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Amb l'objectiu de destacar les aportacions de les dones economistes a la societat i a la ciència econòmica, el Col·legi d'Economistes de Catalunya té en marxa des del passat mes de març una iniciativa per donar a conèixer un total de 12 dones economistes que han tingut un paper rellevant al llarg de la història.


Al març va iniciar l'exposició la col·legiada de mèrit Mercè Sala, a l'abril va prendre el relleu Rosa Luxemburg, al maig Mary Paley Marshall. La protagonista del mes de juny és Beatrice Potter Webb.


Beatrice Potter Webb va ser la vuitena filla d'un ric empresari industrial i del ferrocarril de Liverpool i d'una dona de bona família educada en la tradició utilitarista. Com a conseqüència d'una delicada salut, Webb no va tenir accés a una educació formal. Tot i això, va ser pràcticament autodidacta i es va formar llegint llibres de la biblioteca del seu pare sobre filosofia, ciències i matemàtiques.


L'obra de Webb és difícilment classificable ja que abraça qüestions que van des de la història econòmica, la metodologia de les ciències socials, l'anàlisi de les institucions polítiques, l'estudi crític de les teories econòmiques i la reforma legal pràctica a la investigació sociològica aplicada.


Webb és una de les economistes amb més influència. Juntament amb Sidney Webb van publicar més d'un centenar de llibres i articles relacionats amb les condicions de vida de la classe treballadora, la història del sindicalisme, el govern local i el cooperativisme, entre d'altres qüestions d'interès. També van redactar destacats informes parlamentaris, com el Minority Report, el que van perfilar algunes de les directrius del que seria l'estat del benestar a Europa després de la Segona Guerra Mundial, ja que anticipava de manera clara l'actual disseny del sistema de seguretat social.


Així mateix, els Webb van participar en la creació d'una prestigiosa institució, que segueix en funcionament, la London Schools of Economics and Political Science, que va tenir un rol fonamental en la professionalització de l'economia i en la seva consolidació com a disciplina independent. També van participar en la creació del Partit Laborista britànic, assessorant en el pensament econòmic, situant-lo al marge dels postulats marxistes i revolucionaris però edificant les bases del socialisme democràtic i moderat de l'actualitat.


La iniciativa del Col·legi d'Economistes de Catalunya centrada en 12 dones economistes està pensada perquè cada mes s'exposi un plafó diferent a la seu del Col·legi a Barcelona explicant la trajectòria de cadascuna de les dones. Fruit de la crisi sanitària de la COVID-19, les seus del Col·legi romanen actualment tancades al públic, per la qual cosa els plafons de moment no són visibles per als col·legiats i col·legiades.


L'exposició, patrocinada per Basi Group, és una iniciativa de la Comissió d'Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi.

 

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA